Ако вам се увече пије кафа, пробајте замену која вас неће разбудити. Здраве замене за кафу нису само какао и чај. Да ли сте чули са „кафу” од жира или леблебија? Нутриционисти откривају све о напицима који могу бити добар и здрав избор, чак и пред спавање.
Када покушавате да смањите конзумирање кафе или је потпуно избаците из употребе, обично се траже замене за праву, домаћу кафу. Неке од најчешћих заменских варијанти су чај или какао, а од нутриционисте и фитотерапеута Верице Тодоровић, сазнали смо и за бројне друге опције.
Какао уместо кафе није само за децу
Јесте ли знали да какао може да се скува идентично као и домаћа кафа? Дакле у воду која проври у џезви, дода се кафена кашичица какаоа и прокува. Као и код припреме домаће кафе, неко више воли да кафу дода у хладну воду и прокува све заједно, док неко радије кафу дода прокључалој води.
Верица Тодоровић препоручује да се какао стави у хладну воду и кува, а када проври остави неколико минута да све заједно кључа. Њен савет је да се не додаје млеко, док је за сладокусце препоручљив додатак мед уместо шећера.
Осим какаоа, остале могуће замене за кафу су: жир, цикорија, леблебија, јечам и раж. Како се све ове замене припремају и користе, можете погледати у видеу. Нутрициониста Верица Тодоровић објаснила је зашто су и колико здрави напици које је предложила.
Жир као замена за кафу
Жир је здрав и то за свакога, а спада у суперхрану, пошто у себи садржи велику количину минерала, угљених хидрата, протеина и масти. „Од минерала бих издвојила калијум, натријум, магнезијум и калцијум. Зна се да су то електролити који имају функцију да балансирају течност у нашим ћелијама“, рекла је Тодоровићева, и додала да жир садржи доста гвожђа и хрома. Све ово указује да је употреба жира као замене за кафу препоручљива нарочито за оне који имају проблем са дијабетесом и анемијом.
„Ако смо уморни, кафа од жира зна лепо да нас умири, баш као и оне који имају проблема са несаницом или немирним сновима“, појаснила је фитотерапеуткиња Верица. За разлику од класичне кафе, овај напитак не садржи кофеин, и управо се зато препоручује пред спавање. Овако справљена замена за кафу доста је заступљена међу Италијанима и Немцима, нарочито Баварцима.
Млевени жир најчешће се може пронаћи у продавницама здраве хране, али се може и самостално припремити. Kако год га набавили, рецепт за припрему напитка као замене за кафу је практично исти као и за домаћу кафу: за шољицу овог топлог напитка потребно је у воду ставити кашичицу кафе, или у овом случају „кафе“ од жира.
Ову „кафу“ могуће је засладити, баш као и ону домаћу на коју смо навикли. Овог пута Верица препоручује да се користи мед или органски кокосов шећер, за који подсећа да има низак гликемијски индекс и да истовремено садржи минерале и витамине.
Подвлачи да би бели шећер требало да избегнемо. Како овај напитак не садржи кофин, неће нас расанити, те се препоручује за смирење пред спавање како би обезбедио миран сан.
Цикорија као замена за кафу.
Напитак од цикорије препоручује се особама које имају повишен шећер у крви, јер она регулише ниво гликемије у крви, каже нутрициониста. Такође, ова биљка садржи инулин – пребиотик који је одлична храна за добре бактерије, док истовремено уништава лоше бактерије. Инулин побољшава и апсорпцију калцијума, а као сложени угљени хидрат даје слаткаст укус, па додатно заслађивање није потребно.
Верица Тодоровић наглашава да труднице не би требало да користе цикорију, односно да би могле да је користе уз известан опрез и консултовање са стручњаком. За разлику од инулина који садржи цикорија, онај инулин који је изолован у праху, чак погодује трудницама, па и бебама, те изоловани инулин сви могу да користе.
„Кафа“ од леблебија
Кува се исто као и све остале замене за кафу, а треба имати на уму да леблебија не садржи глутен, па је погодна за све оне који га из неког разлога не конзумирају. Тодоровићева је открила да су Италијани љубитељи леблебије као замене за кафу.
Овај напитак описује као кремаст и наглашава да леблебије садрже минерале и групу витамина Б, као и лецитин, за који каже да помаже у регулацији лошег холестерола, баш као и у регулисању масноће.
Ипак, треба знати да леблебије садрже пурин, који треба избегавати у случају кад неко има повећану мокраћну киселину, песак или камен у бубрезима. Међутим, чак и људи са овим проблемима могли би да попију једну до две шољице овог напитка недељно без бојазни. Како садржи калцијум, магнезијум и гвожђе, сматра се да, баш као и жир, леблебија може утицати на статус гвожђа у крви.
Јечам и раж као замена за кафу
Познато је да се раж и јечам често додају у класичну кафу, међутим, ове житарице могу се и самостално испећи и самлети, па се тако добијени прах може користити као и претходне замене за кафу.
Напомена је да јечам и раж садрже глутен, па је зато потребан опрез за оне који га избегавају. С друге стране, и јечам и раж садрже минерале и витамине, али и сумпор.
Kafa od žira – okrepljuje organizam i poboljšava krvnu sliku
Преузмите андроид апликацију.