Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Замагљен вид: Узрок, симптоми и лечење овог потенцијално опасног проблема

Замагљен вид може бити привремен и знак умора, а може бити и знак очне болести или неког другог стања. У неким случајевима биће само у питању потреба за новом диоптијом, па је прво решење одлазак код офталмолога.
Фото: Pixabay/Skitterphoto

Када се замућење вида појави изненада, то може бити знак разних здравствених проблема и потребно је реаговати на време. У овом случају, неопходно је открити и лечити стање, а самим тим ће замагљен вид нестати.

Како препознати замагљен вид?

Поред симптома замагљеног вида, преосетљивости очију, умора или жмирења очију, може се јавити нелагодност и сувоћа ока, а вид може бити замагљен на оба или на једном оку. Понекад ће помоћи само кратак одмор и затварање студије на пет минута, док ће понекад бити потребан неки третман. Ако замућење вида не престане ни после одмора, потребно је потражити помоћ лекара. Који су узроци замућеног вида? Поред проблема са очима или повећања диоптрије, замагљен вид може бити и знак неких болести. Ево о чему се ради:

Дијабетес

Када шећер у крви није под контролом, течност може да се појави у очном сочиву и изазове оток сочива, а затим долази до замућења вида. Ово се може десити особама којима још није дијагностикован дијабетес или особама које су промениле терапију за ову болест.

Запаљење ока

Замагљен вид такође може бити резултат било ког проблема са очима, као што је упала ока, инфекција или коњуктивитис. Спавање са сочивима може бити једнако опасно. Такође, ово може бити симптом оштећења делова ока или симптом глаукома. 3. Низак крвни притисак Низак крвни притисак такође може утицати на вид. Низак крвни притисак се често занемарује, а може се препознати по слабости, вртоглавици, вртоглавици и проблемима са видом.

Мигрена

Пре појаве бола, неки болесници од мигрене доживљавају и промене у очима. Може бити бљескова, светлуцања, али и замагљеног вида где ће изгледати као да све гледате кроз воду.

Проблеми са мозгом

Потрес мозга може утицати на начин на који се информације из ваших очију даље обрађују. Исто тако, тумор на мозгу може утицати на вид. Замагљен вид такође може бити знак можданог удара. Још једно аутоимуно обољење централног нервног система може изазвати замагљен вид, а то је мултипла склероза.

Како се лечи замагљен вид?

Пре свега, код било какве промене на очима, потребно је отићи код офталмолога и отклонити стање по стању. Први преглед треба да буде преглед ока. Уколико се уз замагљен вид јаве главобоља и вртоглавица, неопходно је обратити се лекару, а када се појаве јаке главобоље, сметње у говору, губитак дела тела, важно је што пре позвати хитну помоћ, јер може бити мождани удар. Ако разлог замагљеног вида није повећање диоптрије или астигматизма, лекар ће тражити додатне тестове као што је тест крви да види да ли има бактерија у крви.

Лечење ће зависити од разлога за замагљен вид.

Тако може да се ради само о капима за очи које ће спречити исушивање очију, а може да се ради и о лековима који ће лечити стања, а самим тим ће и вид постати бољи, односно слика оштрија.

Замагљен вид може бити само знак да вам је промењена диоптрија или да вам је око уморно и суво, али може бити и знак много озбиљнијих стања и болести, чак и можданог удара. Управо због тога је важно реаговати и открити прави узрок проблема, а затим га лечити.

Kako se izboriti sa stresom prirodnim putem – postoje tri načina

Преузмите андроид апликацију.