Почетна > Нови Сад
Актуелно Нови Сад

Заједно у борби против карцинома дојке – конференција у Скупштини АП Војводине

Поводом месеца обележавања борбе против карцинома дојке у Скупштини АП Војводине данас је одржана конференција „Заједно у борби против карцинома дојке“ чији су учесници истакли значај превенције и подсетили да постоји велика могућност излечења уколико се ова болест на време открије.
Фото: skupstina vojvodine

На скупу посвећеном разматрању фактора ризика, превенцији и унапређењу здравствене зашите у организацији Женске парламентарне мреже председник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор рекао је да су кардиваскуларне и малигне болести најчешћи узрок смрти у Војводини.

Како је навео кардиваскуларне болести изазивају више од 50 одсто смртних слуцајева, малигне више од 23 одсто, а међу њима је начешћи узркочник смрти жена карцином дојке.

„Мислим да смо пуно тога урадили на дизању свести о превенцији, али тога никада није доста. Морамо упутити са овог места јасну поруку да су редовна контрола и превенција неопходни“, казао је Пастор.

Додао је да се из тог разлога сваке године приликом доношења буџета дефинише посебна ставка за програме раног откривања каринома дојке.

Пастор је поручио да је од великог значаја да се настави са опремањем болница и амбуланти потребном опремом, али да је још значајније очување кадровског потенцијала.

Говорио је и о значају рада Женске парламентарне мреже која у фокус ставља теме од општег друштвеног интереса које су, каже, изнад сучељавања страначких убеђења.

Координаторка Женске парламентарне мреже Скупштине АП Војводине Стојанка Лекић изразила је задовољство због могућности да се након две године услед паузе изазване корона вирусом поново обележава месец борбе против карцинома дојке тако да учествују представници свих релевантних институција у великом броју. „Уз релевантне лекаре који су стручњаци у овој области очекујемо да данас разменимо искуства, предлоге и идеје све са циљем подизања нивоа свести и информисаности о здрављу жена“, рекла је она и додала да је рак дојке трећи најчешћи узрочник смрти жена између 45 и 64 године.

„То нас обавезује да о овој теми причамо јер знамо да уколико се на време открије постоји велика могућност излечења“, рекла је Лекић.

Стручна излагања на тему конференције имали су представници Института за онкологију Војводине, Института за јавно здравље Војводине, Покрајинског секретаријата за здравство и Савеза друштава Војводине за борбу против рака.

Besplatna imunizacija protiv HPV virusa treću godinu zaredom u Novom Sadu

Преузмите андроид апликацију.