Почетна > Бизнис
Бизнис

Захваљујући енергији ветра Србија не увози струју

Ветар пружа снажан, чист и одржив алтернативни извор енергије, а у последња три дана, захваљујући овом виду обновљиве енергије Србија није увозила струју.
ветропарк
Фото: Војводина уживо

Србија је захваљујући енергији ветра успела да произведе 4 до 7 одсто више струје из наших капацитета, па је чак успела да и извезе део струје, изјавила је ресорна министарка Михајловић.

С обзиром на то да је сукоб у Украјини показао да ће се део западног света све више удаљавати од фосилних горива, алтернативни извори енергије ће постати саставни део снабдевања електричном енергијом.

Министарство науке и заштите животне средине је спровело студију о глобалној процени енергетског потенцијала ветра у Србији.

Први ветропаркови у нашој земљи изграђени су тек у последњих неколико година. И док смо донедавно имали само један ветропарк у Тутину од 500kw, током прошле године пуштена су у рад још два ветрогенератора укупне снаге 16,5 mw.

У међувремену Влада Републике Србије дала је зелено светло за изградњу ветроелектрана у Ковину, Ковачици, Кули, Алибунару, Пландишту и Вршцу. Ипак, изградња великих ветропаркова у Србији очигледно припада будућности.

Енергетске руже ветра дају више информација од стандардних ружа смерова и брзине ветра. Ветрови различитих смерова имају различиту структуру брзина и самим тим различиту енергију. Конкретно, кошава је врло турбулентан ветар са великим колебањем брзина, али са већом средњом брзином од осталих смерова.

Како ради турбина на ветар?
ветропарк
Фото. Војводина уживо

Иако су конструисане коришћењем веома напредне технологије и инжењерских техника, метода коју ветротурбине користе за производњу електричне енергије је прилично једноставна. Било да говоримо о малим микро-турбинама које се користе за напајање стамбених кућа, или о гигантским структурама. Све ветротурбине користе исти механички принцип за производњу електричне енергије.

Постоје две врсте ветротурбина: ветротурбине са хоризонталном осом и турбине са вертикалном осовином.

Најобичније комерцијалне ветротурбине су ветротурбине хоризонталне осе. Ове турбине су сличне ветрењачама и имају три лопатице причвршћене за торањ. К

ада већина људи помисли на енергију ветра, они замишљају ветротурбине са хоризонталном осом.

Које су предности енергије ветра?

Постоје значајне економске и еколошке користи које се могу добити од енергије ветра.

Пошто производи електричну енергију без загађења, енергија ветра је најчистији облик енергије. Емисије CО2 узроковане производњом и уградњом турбине на ветар могу се неутрализовати у првој години рада.

Као и соларна енергија, енергија ветра је потпуно одржив начин производње електричне енергије. Пошто је ветар неисцрпан, бесплатан ресурс, електрична енергија коју производе ветротурбине је јефтина у поређењу са другим изворима. Једном инсталиране, ветротурбине имају ниске оперативне трошкове и захтевају минимално одржавање током свог животног века.

Такође, постоје многе макроекономске предности енергије ветра. Инсталирањем ветроелектрана, земље могу смањити своје трошкове енергије и постати енергетски одрживе. Индустрија енергије ветра је одговорна за отварање великог броја нових радних места широм света, посебно у земљама у развоју. Како се инвестиције у ветропаркове повећавају, број људи запослених у индустрији ветра ће расти.

Предности су:
  • Веома чист облик енергије
  • Одрживи начин производње електричне енергије
  • Ветар као бесплатан ресурс
  • Отварање бројних радних места
  • Није потребно сложено одржавање
  • Смањени трошкови енергије
  • Снага ветра омогућава самоодрживост
Када се укључују ветротурбине?
Ветротурбине почињу да производе енергију када брзина ветра достигне између 9,66 и 14,48 километара на сат.
ветропарк
Фото: elektrochem.org

Турбине на копну, имају темељ који је обично бетонски блок, често скривен испод земље. Имају такозвану кулу, чији су торњеви направљени од цевастог челика да би се смањио отпор и могу бити високи од три до преко 110 метара. Торњеви морају бити високи најмање колико је пречник лопатица турбине које се окрећу и обично су два до три пута већи од пречника лопатица.

Лопатице ветрогенератора имају аеродинамичан дизајн профила. Оштрице нису чврсте, већ шупље и најчешће су направљене од композитних материјала за максималну лакоћу и снагу.

Смештена на врху торња, гондола садржи електромеханички систем ветротурбине, и по потреби могу да садрже преко 1.500 одвојених компоненти, и буду дуже од 15 метара и теже од 300 тона.

Генератори ветрогенератора се налазе унутар гондоле и претварају кинетичку енергију коју производе лопатице ротора које се окрећу у електричну енергију. Ветрогенератори се разликују од других генератора јер морају да се носе са извором обртног момента који стално варира.

Koliko će ove godine koštati jesenja setva?

 

Преузмите андроид апликацију.