Почетна > Бизнис
Бизнис

Захарова: Ситуација око жита бескрајна галама Запада и монопола које контролишу

Портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова описала је данас ситуацију око украјинског жита као “бескрајну халабуку“ западних земаља и монопола које контролишу у агроиндустријском сектору.
Фото: Танјуг/AP/Russian Foreign Ministry Press Service

„А сви они заједно, режим у Кијеву, ЕУ, НАТО, свесни су да је (америчког државног секретара Ентонија) Блинкена недавно поново ‘забринуо’ проблем глади у свету и није могао да нађе ништа боље од тога да за све криви Русију? Горе од последње шале је цела ова игра око украјинског жита“, написала је Захарова на Телеграм каналу, коментаришући најаву Кијева да ће тужити Пољску, Мађарску и Словачку Светској трговинској организацији.

„Какве су то махинације? Каква је то бескрајна галама западних влада и монопола које контролишу у агроиндустријском сектору, што доводи до спекулација на тржишту хране? Свет је уморан од игара Запада око безбедности хране, које се окрећу у глобалне катастрофе, пропасти поштених фарми и дослуха на берзи“, додала је Захарова, преносе РИА Новости.

Раније је Министарство економије Украјине саопштило да је Кијев поднео тужбе Светској трговинској организацији (СТО) против Пољске, Мађарске и Словачке због забране увоза украјинских производа.

Европска комисија је 15. септембра донела одлуку да не продужава ограничења на увоз четири врсте украјинских пољопривредних производа у неколико пограничних земаља ЕУ, али је Кијев обавезала да уведе мере контроле извоза.

Након тога, власти Словачке, Мађарске и Пољске саопштиле су да ће једнострано продужити забрану.

Vlada usvojila zaključak o povećanju plata od 5,5 odsto od septembra

 

Преузмите андроид апликацију.