Почетна > Свет
Свет

Захарова: Русија ће одговорити пропорционално на претње

Русија је спремна да настави равноправан дијалог са Европском унијом, али неће толерисати никаква условљавања, а претње унилатерлним и илегалним санкцијама против Москве наићи ће на пропорционалан одговор, поручила је данас портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова.
Фото: PrtSc/Ruptly/YouTube

Коментаришући закључке самита ЕУ о Русији, Захарова је рекла да они показују да ЕУ и даље има систематске проблеме са израдом јасне стратегије односа са Русијом.

,,Расправе на самиту јасно су показале да антируски настројене чланице и даље одређују заједнички именилац по питању Русије“, рекла је Захарова, преноси ТАСС.

Истакла је да Москва одбацује нетачне и неосноване оптужбе на рачун Русије написане у документу као неприхватљиве.

,,За жаљење је што европске структуре избегавају дијалог са нама по питању од њиховог интереса, укључујући информатичку и сајбербезбедност“, рекла је Захарова.

После вишечасовне дискусије о Русији, лидери 27 чланица нису прихватили иницијативу Немачке и Француске о организовању самита Русија-ЕУ.

Европски савет је нагласио потребу за ,,чврстим и координираним одговором“ ЕУ и њених држава чланица на било које даље ,,злонамерна, илегалне и реметилачке активности Русије“, у потпуности користећи све инструменте, укључујући економске санкције.

Истовремено, Европски савет је поновио отвореност према селективном ангажовању са Русијом у областима од интереса за ЕУ као што су клима и животна средина, здравље, као и одабрана питања спољних и безбедносних политика и мултилатерална питања попут Ирана, Сирије и Либије.

 

Преузмите андроид или IOS апликацију.