Почетна > Свет
Свет

Захарова: НАТО потврдио да не жели мирно решење у Украјини

Портпаролка министарства спољних послова Русије Марија Захарова изјавила је данас да заједничка изјава усвојена на састанку министара иностраних послова НАТО-а у Букурешту указује да алијанса није заинтересована за политичко и дипломатско решење у Украјини.
Фото: Танјуг/Russian Foreign Ministry Press Service via AP

„Формулација те изјаве указује да је НАТО апсолутно незаинтересован за политичко и дипломатско решење у Украјини“, рекла је Захарова, преноси ТАС С.

Захарова је оценила да НАТО наставља да спроводи политику обликовану непосредно након државног удара у Украјини у фебруару 2014, што укључује „давање бланко подршке режиму у Кијеву и, сходно томе, демонизовање Русије како би се оправдало само постојање Северноатлантске алијансе“.

Министри спољних послова земаља чланица НАТО изјавили су раније на самиту у Букурешту да ће појачати помоћ Украјини и то не само војном опремом, већ и у обнови критичне инфраструктуре и повећању заштите од ракетних напада.

У изјави се наводи да Русија сноси пуну одговорност за рат, кршење међународног права и принципа Повеље УН.

Министри НАТО истакли су да неприхватљиве акције Русије, укључујући хибридне активности, енергетске уцене и безобзирна нуклеарна реторика, поткопавају међународни поредак заснован на правилима.

Australijski premijer pozvao SAD da oslobodi Džulijana Asanža optužbi

Преузмите андроид апликацију.