Почетна > Свет
Свет

Захарова: Кретање холандског брода наставак провокација

Портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова сматра да је маневрисање фрегате холандске ратне морнарице „Евертсен“ у Црном мору представљало наставак намерне провокације.
Фото: PrtSc/Ruptly/YouTube

Она је на данашњој конференцији за штампу рекла да НАТО заправо циљано дестабилизује ситуацију дуж руских граница и повећава опасност од оружаних инцидената и као пример навела недавне инциденте са британским разарачем и холандском фрегатом на Црном мору, преноси ТАСС.

Захарова је нагласила да су, супротно тврдњама холандске стране, руски авиони током инцидента извели летове строго у складу са међународним правилима коришћења ваздушног простора.

„Нема ни говора о било каквом кршењу права на слободну плoвидбу или стварању опасне ситуације“, истакла је руска званичница.

Фрегата холандске ратне морнарице „Евертсен“, која се налазила у неутралним водама, 24. јуна је променила правац кретања и упутила се према Керчком мореузу, а како би спречили повреду руске границе подигнути су ловци Су-30 и бомбардери Су-24, што је навело брод да промени курс пловидбе.

Дан раније према руском министарству одбране британски разарач „Дефендер“ ушао је три километра у територијално море и прешао руску границу у подручју рта Фиолент на Криму, када је руски брод испалио хице упозорења, а авион Су-24М је извео упозоравајуће бомбардовање у правцу кретања брода.

Лондон је убрзо након тога демантовао да је пуцано на британско пловило и тврди да се није налазило у руским територијалним водама.