Почетна > Свет
Свет

Захарова: Гас цури на територији под контролом служби САД

Министарство спољних послова Руске Федерације саопштило је данас да је оштећење на гасоводу Северни ток, које је проузроковало цурење гаса, настало на територији која је „под пуном контролом“ обавештајних служби САД.
Фото: Wikimediacommons/Samuel Bailey

Портпаролка министарства спољних послова Русије Марија Захарова је рекла да Вашингтон има „пуну контролу“ над водама у близини обала Данске и Шведске где је уочено цурење гаса, пренео је Ројтерс.

„Цурење се догодило у трговинским и економским зонама Данске и Шведске. То су земље окренуте ка НАТО и у потпуности под контролом обавештајних служби САД“, рекла је Захарова у интервјуу за руску телевизију.

Данска је чланица војног савеза НАТО, док је Шведска аплицирала за чланство у тој организацији након што је одлучила да напусти своју политику неутралности због избијања рата у Украјини, подсећа британска агенција.

Европска унија сумња да је цурења гаса на гасоводима Северни ток 1 и 2 изазвано саботажом и обећава снажан одговор на сваки намерни поремећај њене енергетске сигурности.

Иако ниједан цевовод није био у употреби у време сумњивих експлозија, они су били напуњени гасом који цури у Балтичко море откако су пукотине први пут откривене у понедељак.

Zvaničnik SAD: Rano je reći da su curenja gasovoda „sabotaža“

 

Преузмите андроид апликацију.