Почетна > Србија
Србија

За убиство 3.267 Срба у Сребреници злочинци добили само 22 године затвора

Пред судом БиХ за злочине над Србима у Подрињу, односно Сребреници и околини, где је убијено 3.267 Срба, осуђена су свега тројица Бошњака на укупну казну од 22 године затвора, показују подаци које су Новости добиле из инситуција Републике Српске.
Фото: Pixabay/succo

Како се наводи, петорица Бошњака су ослобођени, један је умро у току процеса, а против седам је процес у току.

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић истакао је да се деценијама покушава преко правосуђа БиХ одржати лажна теза о геноциду над Бошњацима у Сребреници.

„Једноставно, судови се не баве периодом страдања Срба. Потпуно безначајни део се узима, па се донесе једна пресуда да би се задовољила статистика“, рекао је Којић.

Он је истакао да Република Српска никада није спорила да се у Сребреници десио злочин, али да је термин геноцид измишљен. Указао је да, са друге стране, Бошњаци апсолутно оспоравају злочине над српским народом и да нико од њих не сме ни да спомене како су Срби страдали у Подрињу.

У наредних месец дана Република Српска ће посредством својих представништава у иностранству представити извештај Независне међународне комисије за Сребреницу и тај документ ће бити упућен на све најзначајније светске адресе и амбасаде, наводе Новости.