Мало је појединаца који не воле јела од тестенина и кромпира. Нажалост, и угљени хидрати су богати калоријама, па ако желите да изгубите вишак килограма, ових намирница треба да буде што мање.
Међутим, у теорији је то лако рећи, али пракса често изгледа другачије.
Тешко је рећи не доброј тестенини!
За све вас који волите да једете тестенину и кромпир, имамо добре вести. Постоји један трик уз помоћ којег можете смањити број калорија.
Наиме, оно што треба да урадите је, буквално, да охладите тестенину и кромпир. Када се ове намирнице охладе, мењају своју хемијску структуру.
Од сложених угљених хидрата формира се такозвани отпорни скроб. Ово је врста влакана коју тело тешко апсорбује. Сходно томе, тело може да извуче мање енергије и самим тим мање калорија из, на пример, хладне тестенине.
Како то изгледа у пракси?
Тестенину, кромпир и пиринач треба да кувате као и обично. Након тога оставите храну 24 сата како би се у том периоду развио горе наведени хемијски процес. Не брините, то не значи да ћете своју омиљену тестенину појести хладну. Након 24 сата припремите јело као и обично. На овај начин ћете уштедети нешто више од 10% калорија. Поред тога, одређене количине отпорног скроба су здраве за тело јер разграђују бактерије млечне киселине у дебелом цреву.
Преузмите андроид апликацију.