Почетна > Бизнис
Бизнис

За шта туристи и не слуте да постоје новчане казне?

Сви смо свесни да када путујемо у иностранство, морамо да се придржавамо закона и обичаја земље коју посећујемо. Међутим, постоје и неки прилично необични прописи на које можете наићи у иностранству. Туристи су у прошлости бивали кажњавани или су проводили неко време иза решетака јер су се бавили активностима које многи од нас сматрају стандардним.
Фото: Unsplash/ciabattespugnose

Представљамо вам неколико изненађујућих закона које не би требало да прекршите на следећем путовању.

Капри: Ношење пластике

Мештани на идиличном италијанском острву Капри веома су поносни што своју слику раја на острву одржавају савршеном. Зато није изненађење што су пратили светски тренд забране употребе пластике за једнократну употребу. Пластичне сламчице и чаше више неће бити доступне ни у једном од бројних ресторана и кафића на острву. Да би се очувала нетакнута лепота острва, туристи ће се такође суочити са казнама до 500 евра ако буду ухваћени са пластиком за једнократну употребу у свом поседу. Дакле, ако планирате да одете на пикник на Каприју, водите рачуна да са собом имате старомодну плетену корпу за пикник и само без пластике.

Тајланд: Вређање краљевске породице

Тајланђани изузетно поштују своју краљевску породицу, а строги закон који се односи на Њихово Величанство ригорозно се примењује како код туриста, тако и код локалног становништва. Према тајландском закону, строго је забрањено давати било какве негативне коментаре у вези са краљевском породицом. То може укључивати и најобичније спекулације о краљу.
Кршење закона о краљевској породици може довести до продуженог одмора иза решетака. Ово укључује чак и гажење новчанице, јер се на њој налази краљев лик.

Ношење купаћих костима

Купаћи костими су прва ствар коју спакујемо за летовање. Неки од нас замишљају себе како цео одмор проводе у купаћим костимима.
Међутим, бројна места у Европи сада намећу забрану ношења купаћих костима ван плаже. Ово укључује не само жене у бикинију, већ и мушкарце без кошуље. Пре 11 године су градске власти у Барселони почеле да изричу новчане казне туристима који се не обуку пре него што напусте плажу.

Купање у римској фонтани

Хлађење у фонтани може изгледати као савршена активност за вруће летње дане. Међутим, управо то вам донети позамашну казну. Попут Венеције и Фиренце, Рим се такође обрачунава са непослушним туристима. У покушају да обузда „туристичке вандале“, град је забранио купање у било којој од фонтана. У супротном се опростите од 450 евра, јер ћете толико платити уколико вас органи реда ухвате у брчкању.

Јести у јавности у Фиренци

Лутање италијанским градом Фиренцом, лизање сладоледа или седење на тргу и уживање у пици за ручак делује као сасвим обична активност на одмору. Међутим, као што је то случај у многим популарним италијанским дестинацијама, становници Фиренце више немају стрпљења за хорде несмотрених туриста који често остављају поприличан неред за собом. Власти су првобитно почеле да чисте црквене степенице и калдрму коју посећују туристи сваког ручка. Када ни то није одвратило туристе од исте праксе, град је изрекао казне од 150 до 500 евра за оброк на јавном месту.

Узимање сувенира

Ко се није вратио кући са шкољком или каменчићем са свог одмора на мору?
У Корнволу, локалне власти су постале толико забринуте због утицаја хиљада туриста на животну средину да су почеле да изричу велике казне. Пре четири године, један туриста је био приморан да путује стотинама километара да би вратио каменчиће које је узео са плаже како би избегао плаћање велике казне од 1.000 фунти (1.200 евра). На Сардинији, власти су заузеле сличан став према туристима који уклањају песак са плажа.

U Splitu potonuo brod sa turistima – kapetan pijan upravljao

Преузмите андроид апликацију.