Почетна > Србија
Србија

За седам година Покрајина издвојила близу три милијарде динара за 36 пројеката у 30 општина

Покрајинска влада је од 2016. године до данас обезбедила 2,9 милијарди за сана­цију и изградњу објеката културне делатности у 30 локалних самоуправа за 36 пројеката.
Фото: Војводина уживо

У реализацији су учествовали Управа за капитална улагања, Покрајински секретаријат за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу. У последње две године значајан новац за ову намену опредељен је путем конкурсне линије Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама.

Финансирање комплетне санације и опремања савременом аудио-визуелном опремом и мобилијаром Дома културе у Ловћенцу који није обнављан од педесетих година прошлог века, са 115.864.406, 00 динара и санације и опремања Дома културе у Велебиту са 32.395.232,00 у 2021. години, преко ресорног секретаријата, било је повод за увођење нове конкурсне линије, која је отворена већ 2022. године.

Новим конкурсом за који је Покрајинска влада издвојила 265 милиона динара буџетом за 2022. годину подржани су пројекти за санацију и опремање објеката културне делатности у осам општина и градова, док је буџет за конкурс у текућој 2023. години увећан на 500 милиона динара и овим ноцем подржано је 11 општина и градова за санацију објеката културе у јавној својини.

Подсећамо почетком прошле године потписан је уговор у вези са реконструкцијом Етнографског музеја Румуна у Торку у општини Житиште, коју је са 119 милиона динара финансирала Покрајинска влада.

Недавно је председник Покрајинске владе Игор Мировић у Позоришту „Добрица Милутиновић” у Сремској Митровици уручио уговоре за финансирање и суфинансирање пројеката обнове и опремања културних установа и центара у 11 општина у Војводини.

Највише новца добиле су општине Тител и Сремска Митровица. У Тителу ће бити реконструисан Дом културе, док је Сремска Митровица добила новац за реконструкцију Позоришта “Добрица Милутиновић”.

Обезбеђен је новац и за наставак радова на реконструкцији и доградњи домова културе у Србобрану и Сиригу, као и Центра за културу у Старој Пазови. Подржан је и пројекат за адаптацију Словачког војвођанског позоришта у Бачком Петровцу, као и за адаптацију простора за Аматерско позориште “Бранислав Нушић” у Шиду. Обезбеђен је и новац за радове на текућем одржавању објекта Народног позоришта “Стерија” у Вршцу, Дома културе у Владимировцу, затим за инвестиционо одржавање Дома културе у Адорјану, као и за реконструкцију и санацију пословног простора за културно-уметничку делатност и забаву у Опову.

Председник Покрајинске владе Игор Мировић који је уручио уговоре у Сремској Митовици тада је рекао да је покренут снажан процес, те да је у претходном периоду новац издвојен између осталог и за Српско народно позориште, изградњу Народног позоришта у Суботици и многе друге пројекте.

У периоду од 2021. до 2023. године Покрајинска влада је издвојила 1.017.812.696,36 динара за санацију и опремање објеката културе у 17 општина и градова.

https://gradskeinfo.rs/radovi-u-zavrsnoj-fazi-nova-kanalizaciona-mreza-na-putu-sajkaskog-odreda-duzine-1960-metara-za-izgradnju-izdvojeno-129-998-12355-dinara-22-05-2023/
Преузмите андроид апликацију.