Почетна > Бизнис
Бизнис

За пријатеље цена руске нафте „по договору”

Руски министар енергетике Николај Шулгинов најавио је да су спремни да барел продају „у било којем ценовном опсегу”. ОПЕК je упозорио ЕУ да санкције против Русије воде једном од највећих шокова у глобалном снабдевању нафтом у историји.
Фото: Unsplash/Alex-Simpson

У јеку френетичног лобирања Запада против руских енергената, водећи светски извозник нафте изашао је у уторак са селективном понудом купцима барела, која се наизглед тешко одбија.

Наиме, Москва је, како је за дневник „Известија” рекао руски министар енергетике Николај Шулгинов, спремна да сарађује с „пријатељским земљама” и продаје им своју нафту и нафтне деривате „у било којем ценовном опсегу”. Према Шулгинову, како преноси Интерфакс, „с текућим стањем (геополитичких) неизвесности и неконструктивним понашањем Запада барел би могао да достигне цену од 150 америчких долара”.

Према калкулацији званичне Москве, цена мерног бурета нафте (око 159 литара) креће се сада у могућем распону између 80 и 150 америчких долара (74–139 евра).

Глобалним купцима нафте пружена је, чини се, нова пословна прилика да се сврстају међу пријатеље Москве и оне друге. У међувремену, Москва је након почетка сукоба у Украјини и прве рунде западних санкција саставила списак 48 „непријатељских земаља”, међу којима је свих 27 чланица ЕУ, уз САД, Швајцарску, Албанију, Северну Македонију, и Црну Гору.

Сматра ли Москва остатак света аутоматски „пријатељским земљама” није извесно, посебно након недавног гласања у Генералној скупштини УН, кад је Русија привремено суспендована из УН Савета за људска права. Уочи тог гласања, представници Русије на Ист риверу послали су поруку свим чланицама Генералне скупштине да ће гласање за суспензију, као и „уздржавање” Москва сматрати не баш пријатељским потезом.

У међувремену, Европска унија се увелико припрема за увођење шесте рунде санкција против Русије, које би према најавама могле да обухвате и потпуну обуставу увоза нафте и гаса с терена једанаесте економије света.

Jermenija počela da plaća ruski gas u rubljama

Преузмите андроид апликацију.