Почетна > Србија
Србија

За пет година од нуле до два гасовода и потпуне диверзификације

Држава Србија је за само пет година успела да сагради, испројектује и обезбеди енергетску сигурност и стабилност за све грађане и привреду.
Фото: Танјуг/Dimitris Papamitsos/Greek Prime Minister’s Office via AP

За само пет година држава Србија је успела да од нуле сагради два гасовода који сада поред енергетске сигурности обезбеђују и додатне приходе, јер је Србија по први пут у својој историји и транзитна земља за гас.

Међутим, нови изазови у свету довели су до потребе да се Србија одлучи и да диверзификује снабдевање гасом како би грађани Србије имали топле домове, а привреда довољне количине енергената.

И као што прави домаћини раде, током лета се праве планови за зиму, тако је и руководство Србије у јануару ове године започело изградњу гасног интерколектора између Србије и Бугарске – Ниш-Димитровград, која треба да буде завршена до октобра наредне године, а обезбедиће диверзификацију праваца и извора снабдевања.

Такође, почетком овог месеца (3. маја) лидери Балкана међу којима је био и председник Србије Александар Вучић, окупљени су од стране Европске уније на церемонији започињања радова на ЛНГ терминалу у Грчкој, који треба да обезбеди још једну, алтернативну, руту снабдевања гасом.

Главни финансијер гасовода кроз Србију у дужини од 109км биће Европска унија (49.6 милиона евра), док ће држава Србија обезбедити 11 милиона евра. Гас ће долазити са гасног поља Шах Дениз које се налази у Каспијском мору.
Фото: ЕПС

Почетком ове недеље, министарка енергетике Зорана Михајловић, изјавила је у Букурешту да ће Србија ове године урадити пројектно-техничку документацију за градњу транспортног гасовода Мокрин – румунска граница од 12,8 км, а да ће овим путем наша држава бити повезана са гасним системом Трансгаз у Румунији и гасоводом Бруа.

Циљ државе Србије је да смањи производњу енергије из прљавих горива и повећа проценат капацитета који за производњу енергије користе „OIE“.

У новом инвестиционом плану Републике Србије вредном више од 35 милијарди евра, поред изградње хибридне РХЕ Ђердап 3, планиране су и нове соларне и ветроелектране.

Постоји интересовање Румуније да сарађује са Србијом на реализацији пројекта изградње хибридне РХЕ Ђердап 3, која би тада практично постала хибридна реверзибилна ХЕ, јединствена у Европи.
Фото: WikimediaCommons/MRY

Током јучерашњег дана (26. маја) министар финансија Синиша Мали договорио је са мађарским министром спољних послова и трговине Петером Сијартом, да Србија у Мађарској током предстојеће зиме ускладишти 500 милиона кубика гаса.

Овај сусрет уследио је након разговора председника Александра Вучића и премијера Мађарске Виктора Орбана у Новом Саду током отварања Пољопривредног сајма (21. мај).

Мали је, након састанка, рекао новинарима да ће на основу договора, Србија моћи да повуче из мађарских складишта у октобру три милиона кубика дневно, по шест милиона кубика дневно у новембру, децембру и јануару и три милиона у марту.

Министар Сијарто је рекао да су данашњи договори доказ стратешког пријатељства две земље.

“Ускладиштићемо гас нашег суседа за следећу зиму, јер имамо више од шест милијарди кубних метара капацитета за складиштење. Нећемо подржати предлог Европске уније за нафтни ембарго Русији док се не нађе решење које обезбеђује енергетску безбедност Мађарске”, изјавио је Сијарто.

Фото: Танјуг/AP/Michael Sohn
На јучерашњем састанку такође је разговарано о сарадњи Електропривреде Србије и мађарског енергетског предузећа МВМ.

Договорено је да мађарски представници током наредне недеље дођу у Београд и разговарају о сарадњи и заједничком улагању у обновљиве изворе енергије, као и у заједничку набавку електричне енергије и заједничко улагање у изградњу интерконектора.

Само током маја месеца држава Србија предузела је неколико успешних и значајних иницијатива за диверзификацију енергетског сектора како би грађанима и привреди у будућности обезбедила довољне количине енергената.

За само пет година, а нарочито током прошлог месеца, држава Србија показала је и доказала да је воде изузетни људи који су спремни да сагледају промене и тешке околности које се дешавају у свету.

Захваљући домаћинском вођењу државе, пажљивом планирању, знању и искуству, донете су одлуке које данас Србију чине стабилном, одрживом и спремном за предстојеће периоде промена на глобалном плану.


Predsednik Srbije u ponedeljak se sastaje sa Violom fon Kramon

Преузмите андроид апликацију.