Почетна > Живот и стил
Живот и стил

За ово служи мали џеп на фармеркама

Недостатак џепова на одећи, посебно на женској, често може бити „проклетство” моде. На женску одећу најчешће се пришивају „лажни“ џепови, који служе само као модни детаљ на панталонама, капутима или кошуљама.
Фото: Pixabay/PublicDomainPictures

Међутим, постале су сасвим стандардне на фармеркама и у мушкој и у женској гардероби – два задња џепа и два предња.

Међутим, оно што је многима нејасно је намена малог џепа на фармеркама.

Да ли сте се икада запитали чему служи? Обично је премали за новчиће, а загонетку су покушали да реше текстилни стручњаци.

Према информацијама, тај џеп је од појаве фармерки намењен џепном сату. Сићушни џепови датирају из 1890. године када су ушивени у чувене фармерке Левис.

Првобитно су дизајнирани да држе џепне сатове, али пошто више не користимо џепне сатове, поставља се питање зашто ови мали џепови још увек постоје.

Мали џепови се налазе на дизајну у патенту који су направили Леви Страусс и Ј. В. Давис за „Побољшања у отворима за причвршћивање џепова“ 20. маја 1873. године.

Међутим, први пут су пуштене у употребу 1890. године са фармеркама ‘Лот 501’, које су постале модел за фармерке Левис 501 које данас познајемо.

Првобитно су, дакле, служили као заштита за џепне сатове, односно убацивани су у дизајн фармерки како би каубоји спречили да им сатови испадају из панталона док јашу коње и раде на ранчевима.

Da li znate zbog čega su farmerke plave boje: Razlog je vrlo zanimljiv

Преузмите андроид апликацију.