Почетна > Србија
Остали спортови Србија

За овај спорт многи нису чули, а репрезентација Србије учествује на првом Светском првенству (ВИДЕО)

Многи људи у Србији нису до сада чули за „корнхол“, али ове године одржава се прво Светско првенство у овом релативно новом спорту, а један од учесника биће и репрезентација Србије. О чему је реч?
Фото: kornhol.rs

Корнхол, или „вреће“, спорт је који се развио у Северној Америци, претежно Сједињеним Америчким Државама.

Овај рекреативан спорт своје прве верзије имао је још 70-их година прошлог века, али прво званична такмичарска лига основана је тек 2005. године.

Пре тек 5 година ова игра проглашена је професионалним спортом, а процењује се да је на свету игра преко 25 милиона људи, док постоји преко 200.000 регистрованих такмичара.

Игра се и у Србији
Фото: kornhol.rs

Корнхол организација у Србији појавила се крајем 2022. године, а већ се увелико играју турнири и лиге.

У квалификационом делу лиге одржано је 32 турнира у Београду и Новом Саду, а најбољих 30 такмичара одмерили су снаге у финалном турниру.

По последњем „одмеравању снага“, најбољи корнхол играч у Србији је Марко Антонијевић.

Колико је тешко, колико озбиљно, и каква су правила?
Фото: Wikimedia Commons/Staff Sgt. Ryan Rayno

Корнхол је спорт у који није тешко увести почетнике. Укратко, састоји се од дрвене табле са рупом на једном крају, а такмичари врећама са ситним пуњењем из даљине гађају управо ове рупе.

Ако врећа заврши у рупи, то важи 3 бода, ако остане на табли рачуна се 1 бод, а ако спадне или скроз промашите 0.

Први такмичар баца своје 4 врећице, па други своје, наизменично, налик пикаду. Гађа се са 11 метара.

Уосталом, најлакше ћете се упознати са овим спортом кроз видео:

Бодови се не сабирају, већ се сабира њихова разлика

Примера ради, уколико први такмичар постигне 9 поена са своје 4 врећице, а други постигне 4, резултат неће бити 9:4, већ 5:0 за првог такмичара, јер се рачуна само разлика. Исто тако, уколико буду изједначени, нико не добија бодове.

Постоје још многа правила и нијансе када је реч о професионалном игрању овог спорта – врећице су тешке око 450 грама, битне су и димензије табле и могу се разликовати и слично, а све је објашњено на сајту прве српске корнхол организације.

Србија ове године учествује на првом Светском првенству у корнхолу

Ове године, 1. и 2. септембра у Паризу биће одржано прво Светско првенство у корнхолу, чији је организатор Светска корнхол организација.

Неки од такмичара, поред Србије, биће и репрезентације САД, Канаде, Немачке, Француске, Холандије, Велике Британије, Белгије, Швајцарске, Словачке и Италије.

Репрезентацију Србије представљаће Марко Антонијевић, Дамјан Цветојевић, Игор Ћорић и Обрад Луковић, а надамо се да ће нашој земљи донети и прву медаљу у овом све популарнијем спорту.


Prvenstvo grada u tenisu glavom na tvrdoj podlozi 20. avgusta na Limanu 2

Преузмите андроид апликацију.