Почетна > Бизнис
Бизнис

За осигурање снабдевања поново се троше резерве у Аустрији

Министарка енергетике Аустрије Леоноре Гевеслер поново је донела одлуку о пуштању у оптицај 60.000 тона дизела из националних резерви, како би осигурала снабдевање тим горивом.
Фото: Pixabay/Skitterphoto

Како је саопштено из њеног кабинета, одговарајући предлог је упућен скупштини након што је постигнут договор са ОМВ-ом и осталом нафтном индустријом.

Последњих дана све се чешће на бензинским пумпама широм земље могла видети порука да више нема дизела.

Пуштањем у оптицај нових количина дизела треба да се осигура снабдевање у Аустрији све док рафинерија ОМВ-а у Швехату поново почне са радом.

Наиме, од јуна, када се догодио инцидент у рафинерији, односно на главном постројењу за дестилацију нафте, ова главна рафинерија ради само са петином својих капацитета.

Очекује се да ће у октобру поново прорадити у пуном капацитету.

Током лета Министарство је у два наврата пуштало у оптицај гориво из националних резерви.

Најпре 4. јуна када је одобрено пуштање у оптицај 112.000 тона дизела и 56.000 тона бензина, те 12.јула 100.000 тона дизела и 45.000 полуготових горива.

У Аустрији црпљење горива из националних резерви мора да одобри парламент.

Само ако у парламенту предлог Министарства добије двотрећинску већину могуће је ослободити одређене количине из резерви.

Министарство најављује да ће, чим рафинерија у Швехату поново проради, почети ново пуњење националних резерви, које су намењене само за ванредне случајеве.

ОМВ је, с тим у вези, најавила да ће и даље повећану количину набављати на европском тржисту.

Popunjenost nemačkih skladišta gasa 90 odsto

Преузмите андроид апликацију.