Почетна > Србија
Србија

“За нас је ЕXПО 2027 симбол” Председник Вучић у Чачку: Суштина је у напретку и изградњи Србије, ово је огромна инвестиција

Председник Србије Александар Вучић присуствује свечаној церемонији полагања камена темељца за изградњу нове фабрике компаније ПWО Гроуп у Чачку.
 Фото: Танјуг/Владимир Шпорчић

Фабрика ће бити изграђена у Прељини, а плац и фабрика простираће се на 100.000 квадратних метара.

Обраћање председника Србије
 Фото: Танјуг/Владимир Шпорчић

– Поносан сам и много сам срећан што сам у Чачку, недалеко одавде подигли смо прву немачку фабрику после много година. Почели смо да радимо марљивије, да се ангажујемо више и успели да доводимо немачке инвеститоре, оно што је најбоље у Европи. Било је безброј проблема на овом путу али смо те проблеме решавали заједнички, успешно и договором. Толико нам је било стало да ПWО дође у Србију. У овој фабрици ће бити запослено преко 500 људи у наредним годинама, верујемо да ће то нарасти и до 800 људи. Немачка, Чешка, Канада, сада имају фабрику и у Србији.

– Нису били претходни дани лаки за наше односе, јасно је да су постојале политичке ствари које су нас раздвајале. Хвала абасадорки, и сагласан сам са вама да морамо проблеме да решавамо дијалогом. Што се економије тиче, наша сарадња је скоро па савршена, 82.000 наших људи ради у немачким компанијама. Ми ћемо у Чачку изградити нови тренинг центар који ће служити младима у Чачку, имаће осигурану будућност у овом граду. Завршава се ове године пут до Пожеге, кренули смо да радимо и на обилазници око Крагујевца, 22 км све до изласка према Книћу, биће готови у наредних две и по године. Биће урађен до марта следеће године и Чачак-Краљево ауто-пут.

– Инвестиција је огромна, 89 милиона, још неки велики погон да изградите до 2027. године, овде још једну фабрику да изградите. Вама лепо, ми задовољни што ћете да запослите још људи. То вам је моја молба. Рекли сте да је Чачак кошаркашки град, дао је бројне легенде, у фудбалу можете да имате празан ход, у кошарци као и у економији и државној политици то не можете. Морамо да се боримо за престиж, напредак и за нас је тај ЕXПО 2027 нешто што је симбол, а уствари напредак и изградња целе Србије. Хвала што помажете да јасније видимо будућност и сигуран сам да из Чачка готово нико више неће одлазити. Ако ико хоће да ме чује, да имамо више деце јер нам је толико мали природни прираштај да се питам за кога ово радимо и за кога ће ово да остане. Радићемо или најбоље или никако, сигуран сам да ће ПWО радити најбоље могуће. Добро дошли у Србију и да дуго останете у нашој земљи, рекао је председник.

Амбасадорка Немачке у Србији

– Радујемо се могућностима које ће се отворити у Србији да истраже своје таленте. ПWО се придружује данас успеху у области немачко-српске економске сарадње, наше економске везе ослањају се на дијалог, регионални ангажман, да и мала и средња предузећа буду спрема за будућност, да ојача и наш ангажман и у области образовања – рекла је амбасадорка Конрад

 Фото: Танјуг/Владимир Шпорчић
Обраћање извршног директора PWO Group

– Ово је важан дан за ПWО групу, хвала пуно на подршци за овај пројекат и хвала што сте дошли у Чачак да пружите подршку. Радујемо се почетку рада овде заједно са вама. Србија је постала магнет за многе компаније у ауто-индустрији. У Србији можете да осетите жељу да се ради и да се напредује. Србија је постала победник у реорганизовању производње у области мобилности. Оно што ми производимо може се пронаћи скоро у сваком аутомобилу – рекао је Карл Лазарини, извршни директор PWO Group

Запослиће 800 радника

– У првој фази ће фабрика запослити око 300 радника, а након тога још 500. У Чачку већ ради девет инжењера те компаније. Ово је одлична вест за наш град. Уговором ће бити прецизирано да у последњој фази на 60.000 квадрата производног простора, на 11 хектара површине, буде запослено до 800 радника, рекао је за РИНУ градоначелник Чачка Милун Тодоровић.

Он истиче да ће од укупно 800 радника, колико ће бити запослено у овој немачкој компанији око 80 одсто запослених бити високообразовано.

– У преговорима са овом компанијом смо дуже од две године, а пре свега захваљујући добрим економским параметрима ове фабрике, која подразумева трајне уговоре са најпознатијим светским брендовима. Због наших кадрова са Факултета техничких наука, али и средњих школа у граду, пре свега из Техничке и Машинско-саобраћајне школе, они су се определили за Чачак – рекао је Тодоровић.

GIK: Počela primopredaja izbornog materijala za izbore u Beogradu

Преузмите андроид апликацију.