Осим што је ово воће изузетно укусно и освежавајуће, шљиве могу много тога учинити за наше здравље.
Шљиве су заправо из исте породице као кајсије, брескве и нектарине, али ту сличности престају. У ствари, шљиве нуде много више разноликости када је реч о њиховом саставу, него било које друго коштуничаво воће.
Шљиве могу бити љубичасте, жуте, наранџасте и црвене, и могу различите величине, али све оне су – здраве.
Пре више хиљада година шљива је први пут узгајана у Кини. Одатле је преношена у Јапан, САД и одређена подручја Европе. Данас постоји више од 2.000 сорти шљиве узгајаних широм света.
Витамин Ц који се налази у шљивама помаже вашем телу да изгради мишиће, формира крвне судове, опорави се, а такође је користан и за ваше очи.
Према студији из 2010. године, учесници који су пили сок од сувих шљива и јели суве шљиве имали су мањи притисак од контролне групе која шљиве није конзумирала.
Антоцијанини-који су заправо црвенкасто-плави пигмент у шљивама-могу помоћи у уклањању штетних слободних радикала. Ово, пак, штити ваше тело од рака и оштећења ћелија.
Одличне за пробаву
Са око 30 калорија по просечном плоду, шљива није само одличан залогај, већ помаже и да се задовољи жеља за слаткишима. Имајући ово на уму, шљиве могу бити идеалне за оне који су на дијети или желе да смање унос калорија.
Према студији коју су спровели Оклахома Стејт и Флорида Стејт универзитети, испитаници који су јели суве шљиве и узимали суплементе витамина Д и калцијума имали су значајно побољшану густину костију у кичми и подлактицама од групе која је конзумирала сушене јабуке и узимала исте суплементе.
Шљиве су пуне влакана, а када се осуше, добро је познато да помажу у ублажавању проблема са затвором.
Недавно истраживање показало је да је група од 51 одрасле особе, у којој су сви патили од затвора, осетила олакшање симптома пошто су почели да конзумирају шљиве.
Истраживање Универзитета Харвард показало је да антиоксиданти могу успорити развој Алцхајмерове болести. Пуне антиоксиданата, шљиве такође садрже антоцијанин и кверцетин, и оба су корисна у одржавању здравља мозга.
Са 113 милиграма калијума у просечној свежој шљиви, ово воће је одлична ужина која може да утиче на смањење ризика од можданог удара и смањење крвног притиска.
Према стручњацима из области нутриционизма, низак гликемијски индекс шљива може помоћи у контроли шећера у крви, што доводи до мањег ризика од дијабетеса типа 2.
И раније су неке студије указивале на то да лечење канцера потпомогнуто екстрактом шљиве може утицати на уништавање агресивних ћелија рака, остављајући околне здраве ћелије неоштећеним.
Здрава мешавина витамина и минерала
Шљиве су нискокалоричне, и највише садрже угљене хидрате (9,6 грама у 100 грама), имају само 0,1 грама масти и 0,6 грама протеина на 100 грама воћа.
Такође поседују здраву мешавину витамина и минерала који помажу у спречавању згрушавања крви, управљању стресом, смањењу умора, стварању здравих црвених крвних зрнаца и укупној подршци имунолошком систему.
Шљиве су природно богате воћним шећерима које тело брзо прерађује због добијања енергије, али тај процес се може успорити ако се једе заједно са протеинима.
Преузмите андроид апликацију.