Почетна > Бизнис
Бизнис

За 11 месеци прошле године прилив од дознака у Србију 4.622,7 милиона евра

За 11 месеци прошле године прилив по основу дознака из иностранства у Србију износио је 4.622,7 милиона евра. Што је за 41,4 одсто више него у истом периоду 2021. године, када је забележен прилив од 3.269,5 милиона, речено је Тањугу у Народној банци Србије (НБС).
дознака
Фото: WikimediaCommons/NMedjedov

У централној банци очекују да ће прилив дознака и у децембру бити велики. Као што је био случај у претходним годинама.

Наводе да је од фебруара прошле године у сваком месецу забележен међугодишњи раст прилива дознака. При чему се током године бележе стабилни износи прилива дознака по месецима.

У НБС указују да они користе методологију платног биланса Међународног монетарног фонда (БПМ6). Према којој су дознаке обухваћене кроз ставку која се назива лични трансфери и која обухвата дознаке радника, пензије и друга социјална примања. Као и помоћи и поклоне из иностранства, упућене физичким лицима резидентима Србије.

Највише новца од дознака, према подацима Народне банке Србије. стиже из Немачке, 27 одсто. Швајцарске,14 процената, Аустрије, 11, Француске и САД по шест одсто.

Када је реч о валутној структури, у НБС кажу да њу, имајући у виду да један део дознака долази у готовом новцу, није могуће прецизно дати. Свакако се највећи део прилива односи на дознаке у еврима.

Tran­sfor­ma­ci­ja jav­nih pred­u­ze­ća ne zna­či nu­žno pro­da­ju

 

Преузмите андроид апликацију.