Почетна > Бизнис
Бизнис

За 100 дана рата Русија је зарадила 100 милијарди евра од нафте и гаса

Ново истраживање показује да је Русија зарадила скоро 100 милијарди евра од извоза нафте и гаса током првих 100 дана сукоба у Украјини – иако су руски приходи опали у мају.
Фото: Unsplash/David Thielen

Извештај независног Центра за истраживање енергије и чистог ваздуха такође упозорава на потенцијалне пропусте у напорима ЕУ и САД да ограниче увоз из Русије, преноси Би-Би-Си.

Извоз руске нафте и гаса опада, а приходи Москве од продаје енергије такође су опали у поређењу са мартовским рекордом од преко милијарду долара дневно.

Ипак, руски приходи од извоза су и даље веома високи по историјским мерилима и још увек превазилазе широке званичне процене трошкова рата у Украјини.

У извештају се наводи да ће планирани ембарго ЕУ на нафту имати значајан утицај, али се истиче да се велике количине руске сирове нафте отпремају у Индију, где се прерађују за даљу продају, често баш купцима у САД и Европи.

У извештају се такође истиче да с обзиром да Русија тражи нова тржишта за нафту, велики део се транспортује бродовима, а већина бродова који се користе су у власништву европских држава.

Litvanija otvara trgovinsko predstavništvo na Tajvanu

 

Преузмите андроид апликацију.