Почетна > Србија
Србија

Вулин: Да је неко други уместо Вучића, до сада би га сломили

Министар унутрашњих послова Србије и лидер Покрета социјалиста Александар Вулин оценио је да је председник Србије Александар Вучић државник који је једини у стању да издржи и сачува право наше државе да сама бира своје пријатеље.
Фото: Танјуг/Министарство одбране и војска Србије

„Да је било који други политичар у позицији председника Вучића, до сада би се сломио. Вучић није, то ми и даје наду“, рекао је Вулин у интервјуу за Новости.

Вулин је, поводом све снажнијих притисака да Србија уведе санкције Русији, додао да не зна где је председник Вучић и до сада налазио снагу да се одупре притисцима најмоћнијих земаља да Србија напусти политику неутралности.

„Дубоко сам против санкција Руској федерацији и знам да је Александар Вучић једина брана таквим потезима“, рекао је Вулин оцењујући да је Србија превише мала земља за тако крупну грешку.

Указујући да кад год је Русија јачала ни Србија није слабила, Вулин је рекао да Србија није водила ратове због Русије, али Русија „због нас јесте“.

Осврћући се на изјаву руског председника Владимира Путина у којој је упоредио Косово и Метохију и Доњецк и Луганск, Вулин је рекао да се цитира једна Путинова изјава о КиМ која, како је навео, и њему смета, али се заборавља колико пута нас је Путин баш по питању Косова подржао, па и заштитио. „Јесте нас Русија разочарала што није изазвала трећи светски рат због бомбардовања Србије, али ваљда су нас бар мало више разочарали они који су нас бомбардовали“, сматра Вулин.

Навео је да, ако је Космет мера по којој ћемо мерити и Русију и ЕУ, онда се боји да „ЕУ нема баш нимало шансе да буде наша трајна оријентација“.

Вулин је рекао да ће тренутно стање проћи, да ће велики опет наћи начина да се договоре, али је поставио питање хоћемо ли, када се буду договарали, да имамо Русију уз себе или да се у потпуности ослонимо на Запад.

„Не бих волео да видим седницу Савета безбедности на којој се расправља о Републици Српској, а Русија нас подсећа на тамо неке санкције и почиње да се по савету наших мудраца случајних Срба понаша прагматично и у складу са европским начелима и вредностима“, истакао је Вулин.

Вулин је оценио да је наоружавање и обучавање Приштине претња Србији и да је циљ да Србија буде изазвана.

Говорећи о томе што јавност још чека расплет случаја незаконитог прислушкивања председника Србије, Вулин је рекао да је МУП доказао прислушкивање председника и његове породице и да ће се видети шта правосуђе мисли о ономе што је МУП доставио и урадио.

„Неспорно је да су високи функционери МУП плански стављали одређена лица на мере, знајући да ће остваривати комуникацију са председником Вучићем или члановима његове породице“, рекао је Вулин и указао да ниједно лице које је било на мерама није процесуирано, што, како је истакао, говори да су мере биле употребљене не за доказивање кривичних дела, већ за надзор њихове комуникације са породицом Вучић.

На питање докле је полиција стигла када је реч о истрази против криминалне групе Вељка Беливука и Мартка Миљовића, Вулин је одговорио да је Тужилаштво до сада доказало пет убистава и да очекује проширење оптужнице за још два убиства. Додао је да се може очекивати да током суђења буду пронађени нови докази који би водили ка расветљавању још неких тешких убистава.

Када је реч о хапшењу Дарка Шарића и томе што се у јавности помињу и високи државни функционери који су наводно били на његовом платном списку, Вулин је нагласио да нема сумње да је тај клан имао утицај на бројне људе, не само у Србији.

„Њихове плаћенике ћемо наћи али је још важније пронаћи њихове налогодавце. Тешко ми је да поверујем да су у земљи величине Црне Горе настали и „кавчани“ и „шкаљари“ и Шарићи“ и да то нико у државном апарату није приметио. Биће пре да их је подржао, ако не и створио, али их је сигурно контролисао“, оценио је Вулин.

Вулин је рекао да је МУП Србије остварио сарадњу са полицијама Грчке и Црне Горе, пошто се истрага против те криминалне групе води и у тим земљама. Навео је да ће у наредним данима имати посебан састанак са министром полиције на тему убистава у Атини и Крфу. „Како ће се одвијати сарадња са Црном Гором, тек остаје да се види. До сада нисмо имали посебно добру комуникацију“, рекао је Вулин.

На питање да ли очекује да ће бити део нове владе или ће, како неки тврде, преовладати притисци западних амбасадора да не буде у министарском тиму, Вулин је одговорио да је то неважно питање.“Пустите мене и Вучића да се тиме бавимо“, рекао је Вулин.

Селаковић Куртију: Мали балкански Хитлер би „Велику Албанију“

Преузмите андроид апликацију.