Почетна > Србија
Србија

Вучић:Тешка ситуација, налазимо се између чекића и наковња

Председник Александар Вучић још једном је указао на тежину ситуације у којој се Србија налази по питању КиМ, наводећи да се налазимо између чекића и наковња, јер због ситуације у Украјини, запад жели што пре да реши проблем КиМ.
Фото: Танјуг/Тара Радовановић

Како је рекао, још првог дана, када је донета Резолуција Савета за националну безбедност, знао је шта следи, јер је то чуо у ранијем разговору, а онда и добио потврду лично од Макрона, и Шолца, а онда и од Мишела, и других лидера ЕУ који су разговарали са Путином.

„Свима им је рекао, а вероватно бих и ја то рекао да сам на његовом месту – чекајте, па ви сте отворили Пандорину кутију са КиМ, и то не може да буде „sui generis“ случај, и ја ћу да имам по истом принципу право на Доњецку народну Републику, Луганску народну Републику, у зависности од војне ситуације на терену“, рекао је Вучић у завршном обраћању парламенту.

После тога, каже, иако са запада говоре да није прави разлог, а јесте, и важнији је, наводи, од оног да не желе немире на Балкану – они желе да затворе Путину пут ка његовом циљу, док ми плаћамо цену.

„Њима се жури да заврше све око КиМ, јер хоће да не остане простор за могућу будућу Јалту. По мојој процени, Руси чекају Јалту, а други чине све да избегну могућу Јалту, јер је велика жеља за поразом друге стране, и нико не жели компромис. То је додатни проблем за све нас“, рекао је Вучић.

Додао је да се Србија тиме не би ни бавила, да није погођена због Космета, што додатно компликује нашу ситуацију.

„То вам неће рећи, али ће желети што пре да вас доведу пред свршен чин, да Приштина мора у УН, иако ми не морамо формално да признамо. Немам доказе, али могао би да буде такав план. У свему томе смо између чекића и наковња“, рекао је Вучић.

Подсетио је да Србија за месец и по дана неће више моћи да увози руску нафту, већ ће морати да тражи друге начине, те спомено да је око увоза нафте разговарао са председником Венецуеле Николасом Мадуром, којег ће, нада се, ускоро угостити у Србији.

„Ситуација је веома тешка“, подвукао је Вучић и зато замолио да се не критикују земље које су нам пријатељи, попут Уједињених арапских Емирата, које су нам много помогле повољним кредитом.

Додао је да је Приштина доживела дебакл са таблицама, што ће да увећа њихову нервозу, притисак и страст да ствари промене насилним путем на терену, а шта год да ураде, напомиње, увек ће да имају подршку својих политичких родитеља, који су створили независно Косово.

„Стешњени смо са свих страна, никоме се не свиђемо јер водимо самосталну политку. Сви воле оне који ће да служе, слушају, а од политике немају ништа. Грађани Србије су увек волели независност у одлучивању“, рекао је Вучић.

Додао је и да се нада да ће, иако сада није постигнута елементарна сагласност око извештаја о КиМ, учинити све да у будућности то буде случај, иако се плаши да ће нас ситуација на терену натерати на то.

„Све што можемо да предуземо да осигурамо топлију и сигурнију зиму за грађане, радимо, а народу на КиМ кажем да нема чаробног штапића ни лаких решења, али да немамо шта друго него да се броимо паметном и рационалном политиком“, рекао је Вучић.

Vučić: Zalagaću se za veću ulogu Skupštine u vezi KiM, ne odustajemo od KM tablica

Преузмите андроид апликацију.