Почетна > Србија
Србија

Вучић: Закључили да идемо на формирање регионалног тржишта

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да предстоје велика улагања у област енергетике, и промене у том сектору, реформе попут оних фискалних из 2014. године, јер је напредак у енергетском сектору важно питање, не само за ову зиму.
Фото: Танјуг/ ЈАДРАНКА ИЛИЋ

Вучић је, на прес конференцији са лидерима региона, након скупа о могућностима улагања у обновљиве изворе енергије на Западном Балкану, рекао да је закључак разговора да се иде на формирање регионалног тржишта, како бисмо једни другима помагали.

„За нас је ово питање (енергетика) од кључног значаја, краткорочно, средњорочно и дугорочно. Зато радимо са Норвежанима, од којих смо добили препоруке шта, као Србија, морамо да урадимо, који су приоритети“, рекао је Вучић.

Поновио је да је огроман ниво инвестиција које следе у енергетици, у зависности од тога за који се предлог одлучимо, свакако између 17 и 32 милијарди евра.

„Да бисмо могли да опстанемо, да имамо довољно гаса, струје, нафте довољно свега за функционисање наше индустрије и домаћинстава. То ће бити разлог раста, јер то је и прилика, уз све пробелем“, рекао је Вучић.

Председник је пренео да су закључци скупа да се иде формирање регионалног тржишта, како бисмо покушали једни другима да помажемо, јер не можемо сви да имамо све.

„Једни другима можемо много да помогнемо и заједнички да обезбедимо будућност. Ово је питање од највећег значаја, не само за ову, већ и за све зиме које предстоје, јер питање је када ће се и како ратни сукоби завршити“, рекао је Вучић.

Захвалио се норвешким партнерима на помоћи и подршци.

„Чекају нас велике и тешке реформе, и кроз јавна предузећа. Када се одлучимо, као 2014. године на реформе, тако ћемо сада морати у енергетском сектору, попут мера финансијске и фискалне стабилизације, себе да мањамо, за добробит свих“, рекао је Вучић.

Он је приметио и да у земљама региона 30 година није било нових објеката, али су изграђени гасовод дужине 402 километара, завршава се термоблок у Костолцу, што је све, каже, мало, недовољно и мораће додатно да се ради и инвестира.

„Хвала пријатељима из “Отвореног Балкана“, али и свим другима, посебно Норвежанима, на подршци и помоћи, јер се уздамо у њихово знање, учимо од њих и то ћемо применити“, рекао је Вучић.

Vučić: Potrebna velika ulaganja u energetiku,reforme,promena navika

Преузмите андроид апликацију.