Почетна > Србија
Србија

Вучић: Важан дан за Србију и Бугарску и цео регион

Председник Србије Александар Вучић истакао је да је данас важан дан за Србију, Бугарску и цео регион указујући да се наставља повезивање две државе, два народа и економије две земље.
Фото: Танјуг/Страхиња Аћимовић

Вучић је на Инстаграм налогу поставио фотографију са састанка са председником Републике Бугарске Руменом Радевим и захвалио му се на труду да заједно изграде бољу будућност и најбоље могуће односе.

„Важан дан за Србију и Бугарску и цео регион. Настављамо повезивање две државе, два народа и наших економија. Нови гасни интерконектор донеће већу енергетску сигурност за грађане и шансу за нове инвестиције, а разговарали смо и о другим пројектима који су у плану“, написао је председник Србије испод фотографије.

Вучић је данас стигао у Костинброд у близини Софије, где почињу радови на изградњи гасног интерконектора између Србије и Бугарске на бугарској територији.

Председника Србије је на градилишту дочекао председник Бугарске Румен Радев.

Међусистемска гасна веза „Бугарска-Србија“ (ИБС) у Србији биће дужине 109 километара, а укупна дужина двосмерног гасовода кроз обе државе је 170 километара, од Новог Искара у близини Софије до Ниша.

Гасовод је капацитета 1,8 милијарди кубних метара гаса годишње и представља пројекат од заједничког интереса за ЕУ.

Скупу поводом почетка радова на изградњи гасовода присуствују и министри енергетике обе земље, Росен Христов и Дубравка Ђедовић, као и извршни директор Булгартрансгаза Владимир Малинов и Србијагаса Душан Бајатовић.

Укупна вредност гасног интерконектора Ниш – Димитровград – Бугарска, према процени Европске инвестиционе банке, износи 85,5 милиона евра, од којих ЕИБ у виду кредита обезбеђује 25 милиона евра, 49,6 милиона је бесповратно суфинансирање ЕУ из ИПА фондова, док ће се остатак трошкова покривати из буџета Србије и сопствених средстава ЈП Србијагас.

Главни извођач радова је Главболгарстроy.

Гасна интерконекција између Србије и Бугарске биће, како је најављено спремна за оперативни рад половином ове године.

Радови укључују изградњу двосмерног магистралног гасног интерконектора МГ10 Ниш – Димитровград на територији Србије, између система природног гаса Србије и Бугарске, као и градњу четири мерно-регулационе станице и пратећих објеката.

Бугарска ће захваљујући гасном интерконектору са Грчком добијати природни из Азербејџана и ЛНГ (течни) гас преко луке на северу Грчке.

Гасни интерконектор ће бити у пуној синергији са ЛНГ терминалом у Александрополису и биће веза за Јужни гасни коридор и обезбедиће алтернативно гасно снабдевање из Каспијског региона.

Srbija 9. maja nastupa na Evroviziji

Преузмите андроид апликацију.