Почетна > Србија
Србија

Вучић уручио Видовданска одликовања: Видовдан је наша голгота и наше васкрсење

На Видовдан су наши преци на Косову пољу бранили цивилизацију и културу, исконске, данас би рекли европске, а свакако српске вредности, поручио је вечерас председник Србије Александар Вучић, додајући да је Видовдан и наша голгота, и васркснуће, морално и духовно.
Фото: Танјуг/Тара Радовановић

На свечаности, на којој је уручио видовданска одликовања заслужнима, председник је поручио да већ вековима сваког 28. јуна одговарамо на иста питања – да ли славимо победу или пораз, јунаштво или узалудну жртву, издају или једини могући избор.

„Од генерације до генерације, од политике до политике, одговори се мењају, међусобно се потиру, чине какофонију симбола и смисла различитих верзија историје, заборављајући да историја може да буде само једна“, рекао је Вучић.

Како је навео, због те чињенице, због те јединствене и једне историје, жели, не да пружи коначне одговоре, јер њих нећемо наћи, већ да каже колико је овај датум важан и колико значи за опстанак државе и будућност нације.

„Видовдан је много више од питања и одговора, најважнији знак и симбол на националном небу, оном испод којег се окупљамо и тражимо разлог и начин да постојимо. Путоказ је, звезда чији сјај пратимо без њега уз историју каква је била наша одавно бисмо се утопили у друге народе веће, или расули на ситна племена“, указао је председник.

Како је рекао, уз Видовдан и захваљујући њему нашли смо све што чини нацију постојаном, што јој омогућава трајање – и култ у који верујемо и адреналин који нам омогућава да се супротставимо опасности и напор за изградњу свог дома и вечну инспирацију да идемо даље.

„Увек је, баш на Видован кроз историју, спрски народ имао прилику да све види. За нас је Видовдан најпрецизнији начин мерења времена“, поручио је Вучић, додајући да га је владика Николај описао речима да је:

„Видовдан наша народна голгота, а у исто време наше васкрсење, духовно и морално. Оно је зауставило морално распадање српског народа, дала нам галерију витеза вере, поштења и пожртвовања, која вреди више од галерије мермерних кипова направљених у мирно доба од народа који нису имали своје Косово“.

Вучић је поручио да су наши преци на Косову пољу бранили цивилизацију, културу, исконске вредности, који би неки данас назвали европске, али свакако српске вредности, а не „за малено царство“.

„Видовдан је идеал и морална вертикала, на њега се позивају Доситеј, Вук и Његош у жељи да обједине српство“, рекао је Вучић.

Tehničar multimedija novi obrazovni profil u Politehničkoj školi u Subotici

Преузмите андроид апликацију.