Почетна > Србија
Србија

Вучић: У наредним годинама смањићемо разлику у односу на високо развијене земље

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да би Србија уз свеобухватне напоре, ако би достигла стопу раста од 2,5 одсто у наредним годинама могла да се приближи високо развијеним земљама, али да га брине што се у годинама које долазе не види висок привредни раст у Европи, иако је она најбоље место за живот.
Фото: Танјуг/ Страхиња Аћимовић

„То треба да нас брине, то што се у Европи не види висок раст, али треба да радимо најмарљивије могуће на подизању наше стопе, на улагању у наш раст. Имамо проблем са грађевинском индустријом због високих каматних стопа, ако ФЕД подигне на пет еурибор је 3,6…. хипотеке, кредити стамбени иду високо, мање људи купује, чим се спусти инфлација, а верујем да ће пасти референтне стопе.
Инфлација се засутавља и креће да пада и ако је (немачки канцелар Олаф) Шолц рекао да ће Немачка ићи на пет одсто или испод пет то значи да ћемо ми ићи на шест, седам одсто што ће бити дупло ниже него прошле године“, рекао је председник.

Вучић је у интервју за Танјуг у Давосу о сету економских питања изразио уверење да ће и камате за стамбене кредите падати као и све друго.

„Подизаћемо грађевинску индустрију, пољопривреда не може да буде лошија, јер смо имали сушу. И са свим осталим напорима, нискоградњом, путевима, пругама, софтверском индустријом, свему што радимо и радимо и додатним напорима на завршавању уговора о слободној трговини које (министар Томислав) Момировић мора да заврши са Кином, Корејом, Емиратима и многим важним земљама да би могли да продајемо вина, ракије, да продајемо 100 одсто онога што производимо.

Онда ћемо додатно моћи да подижемо и туризам, не да се хвалимо са четири, пет милиона посетилаца, већ да циљ буде 10, а ноћења више од 30 милиона, да имамо нове хотеле, смештајне капацитете“, рекао је председник.

Нагласио је да би ако Србија може да иде на 2,5 стопу раста то било три пута више него у Европи.
„Онда бисмо у великој мери и веома убрзано, кумулативно у наредних неколико година успели да смањимо разлику између уређених и високо развијених земаља“, оценио је Вучић.

Вучић је сумирајући боравак на Светком економском форуму у Давосу рекао и да главна тема није била економија, јер се о њој није довољно говорило.

“Некад је 90 одсто разговора на овом форуму било о економији, а сада је то било око 50 одсто. Политика и Украјина су биле доминантне теме“, оценио је Вучић.
Он је рекао да му је, поред тога што се предвиђа раст Кине од пет одсто, што је значајно више од европског, било у еврозони или ван ње, пажњу привукао Бајденов акт, у који је имао увид.
“Акт је одлично написан, то ће потпуно обновити Америку у великој мери, инфраструктурално, саобраћајно, али пре свега кад је реч о чиповима и полупроводницима. Они са Мексиком и Канадом праве предност у односу на Европу, а и даље беже Кини. Почеће да због тога уводе и неке протекционе мере, то ћемо морати и ми… Што и није најбоље, али тако је“, рекао је председник.

Vučić o sedenju u Davosu: Ja ću o ozbiljnim stvarima, a oni o besmislicama

Преузмите андроид апликацију.