Почетна > Србија
Србија

Вучић у Бриселу: Улога КФОР-а и НАТО-а на КиМ за нас важна;

Председник Србије Александар Вучић данас се, по доласку у Брисел, састао са генералним секретаром НАТО-а Јенсом Столтенбергом.
Фото: Танјуг/AP/Olivier Matthys

За Србију су мир и стабилност од пресудног значаја, а улога КФОР-а и НАТО-а на КиМ важна и зато верујем да ћемо увек моћи да наиђемо на разумевању и жељу и генералног секретара НАТО, Алијансе и КФОР-а, да се мир и стабилност на КиМ обезбеде, поручио је Вучић.

У заједничком обраћају, захвалио се генералном секретару НАТО што је желео да саслуша позицију Србије, додајући да су разговарали о свему што се збивало на Косову и Метохији.

„Не морамо увек све ствари да видимо истим очима. За нас је важна улога КФОР-а и НАТО-а на КиМ, коју поштујемо“, рекао је Вучић.

Вучић је подсетио и да је начелник Генералштаба Војске Србије, по његовом наређењу, ступио у контакт са командантом КФОР-а, критичке ноћи почетком августа, што је, истиче, значајно утицало на смиривање тензија и ублажавање кризе на КиМ.

„Наставићемо да поштујемо мандат КФОР-а, у складу са међународним јавним правом, нормама ЕУ и верујем да ћемо увек моћи да наиђемо на разумевање и жељу и Јенса Столтенберга и НАТО и Кфора, да се обезбеди мир и стабилност. За Србију су мир и стабилност од пресудног значаја“, поручио је Вучић и додао да не воли да пребацује кривицу на било кога другог, нити да се служи „детињастим причама“.

Напоменуо је да ће сутрашњи разговори у Бриселу бити тешки јер нисмо сагласни готово ни по једном питању, али ће се Србија се држати међународног јавног права, повеље УН, Резолуције УН и Бриселског споразума, свега што је потписано.

Истакао је и да је Столтенбергу предочио позицију Србије, доставио листу упада приштинских специјалних јединица на север КиМ, за шта, наглашава, никада нису имали ни дозволу НАТО, нити четири градоначелника са севера, као и листу напада на српско становништво на КиМ.

„Наше је да говоримо о нашој позицији и да сачувамо мир и стабилност“, рекао је Вучић.

Када је реч о билатералним односима Србије и НАТО-а, Вучић је рекао да је Столтенбергу још једном пренео да је Србија војно неутрална земља, што ће и остати, и неће се у том блоковском смислу опредљивати.

„Имамо историју која није лака ни једноставна, али желимо да учврстимо даљу сарадњу са КФОР-ом и НАТО-ом, да избегнемо сваку врсту могућности да дође до ескалације и сукоба“, поручио је Вучић.

Нагласио је да се Србија понашала и понаша се веома одговорно, и није направила никакву провокацију, нити инцидент, уз примедбу да смо сви са Западног Балкана „дојадили“ у Бриселу.

Српска војска и полиција ниједном нису прешли административну линију

Председник Србије је истакао да српска војска и српска полиција ниједног тренутка нису прешли административну линију са Косовом.

„Лагали су за то као што лажу и за све друго“, рекао је Вучић одговарајући на питање поводом писања албанских медија да је српска војска прегазила међународно право и прешла административну линију и да ли НАТО има доказе за то.

Вучић је додао да исто тако лажу 180 дана да ће Србија да нападне некога у региону и приметио да нико ниједном није рекао извините због тих лажи.

„Захвалан сам НАТО-у што са таквим неистинама није излазио, за разлику од неких других“, рекао је Вучић.

Столтенберг је на исто питање истакао да се улога НАТО на КиМ заснива на јасном мандату УН да је Кфор неутралан, да неће бити укључен у сукоб, већ да је његова улога да обезбеђује сигурност свим заједницама.

„Озбиљно схватамо нашу одговорност да будемо неутрални, не да будемо део сукоба, да будемо неутрални чинилац који обезбеђује безбедност и сигурност свих заједница и слободу кретања укључујући и за Србе“,нагласио је Столтенберг.

Он је додао да КФОР све што се тиче конфликта пажљиво прати, као и да НАТО подржава политички дијалог под окриљем ЕУ.

„Ово је подржано и подупрто војним присуством КФОРА на КиМ и ово је порука да нећемо бити укључени, већ неутрални чинлилац и спроводити наше присуство према јасном мандату УН“, поручио је Столтенберг.

Vučić: Za Srbiju mir i stabilnost od presudnog značaja

Преузмите андроид апликацију.