Почетна > Србија
Србија

Вучић стигао у Бугарску и састао се с Радевом, почиње градња гасног конектора са Србијом

Председник Србије Александар Вучић стигао је у Костинброд у близини Софије, где данас почињу радови на изградњи гасног интерконектора између Србије и Бугарске на бугарској територији.
Фото: Танјуг/Страхиња Аћимовић

Вучића је на градилишту дочекао председник Бугарске Румен Радев и они су започели билатерални састанак са делегацијама.
Присутан је и шеф делегације ЕУ у Србији Емануел Жиофре.

Вучић и Радев ће затим обићи радове и присуствовати спајању цеви гасовода.

Предвиђено је видео обраћање комесарке за енергију ЕУ Кадри Симсон, а на обележавању почетка радова говориће и председник Србије Вучић.

Међусистемска гасна веза „Бугарска-Србија“ (ИБС) у Србији биће дужине 109 километара, а укупна дужина двосмерног гасовода кроз обе државе је 170 километара, од Новог Искара у близини Софије до Ниша.

Гасовод је капацитета 1,8 милијарди кубних метара гаса годишње и представља пројекат од заједничког интереса за ЕУ.

Скупу поводом почетка радова на изградњи гасовода присуствују и министри енергетике обе земље, Росен Христов и Дубравка Ђедовић, као и извршни директор Булгартрансгаза Владимир Малинов и Србијагаса Душан Бајатовић.

Укупна вредност гасног интерконектора Ниш – Димитровград – Бугарска, према процени Европске инвестиционе банке, износи 85,5 милиона евра, од којих ЕИБ у виду кредита обезбеђује 25 милиона евра, 49,6 милиона је бесповратно суфинансирање ЕУ из ИПА фондова, док ће се остатак трошкова покривати из буџета Србије и сопствених средстава ЈП Србијагас.

Главни извођач радова не Главболгарстроy.

Гасна интерконекција између Србије и Бугарске биће, како је најављено спремна за оперативни рад половином ове године.

Радови укључују изградњу двосмерног магистралног гасног интерконектора МГ10 Ниш – Димитровград на територији Србије, између система природног гаса Србије и Бугарске, као и градњу четири мерно-регулационе станице и пратећих објеката.

Споразум о изградњи гасовода Ниш – Димитровград потписан је још 2010. године, а радови на изградњи гасног конектора у Србији почели су у фебруару 2022. године.

Председник Србије Александар Вучић присуствовао је у октобру прошле године отварању гасног интерконектора између Бугарске и Грчке у Софији и тада изјавио да је Србија започела на својој територији градњу гасног интерконектора са Бугарском и да ће две земље тај пројекат завршити за годину дана.

Бугарска ће захваљујући гасном интерконектру са Грчком добијати природни из Азербејџана и ЛНГ (течни) гас преко луке на северу Грчке.

ЛНГ терминал у Александрополису на северу Грчке би, како је тада најављено, требало да буде готов до краја ове године.

Гасни интерконектор ће бити у пуној синергији са ЛНГ терминалом у Александрополису и биће веза за Јужни гасни коридор и обезбедиће алтернативно гасно снабдевање из Каспијског региона.

Председник Азербејџана Илхам Алијев је тада рекао да ће та земља у 2022. повећати извоз на више од 22 милијарде кубних метара и да ће 11,5 милијарди отићи европским потрошачима.

„У јулу смо потписали меморнадум о разумевању са ЕК и то је један веома важан документ на основу којег планирамо да до 2027. године удвостручиемо наше снабдевање природног гаса Европи“, рекао је Алијев.

Након церемоније Вучић и Радев имаће у Софији тет-а-тет састанак.

Novi krug zapošljavanja lekara u februaru

Преузмите андроид апликацију.