Почетна > Србија
Србија

Вучић: Србија је данас много богатија

Председник Србије и врховни командант Војске Србије Александар Вучић обратио се окупљенима испред Народне скупштине.
Фото: Танјуг/Тара Радовановић

„Универзитет одбране обрадовао нас је новом генерацијом потпоручника. Србија је данас много богатија, богатија за још једну генерацију потпоручника која не памти ратове. Честитам вам завршетак школовања“, рекао је он.

Такође, према његовим речима, гледајући кроз историјску призму стварање модерне Србије незамисливо је без стварање великих домена наше војске.

„Само Војска из народа могла је онако да се брани и одбрани у Првом светском рату, на Кошарама, Качанику. Бирајући професију официра они на недвосмислен начин показују своје родољубље. Ко боље од војске зна шта је рат, зато ми желимо мир. Ми желимо да млади попут вас овде граде своје породице. Србија је опредељена да следи пут војне неутралности, никоме не претимо, није нам намера да изазивамо зебњу и страх“, јасно је поручио председник Вучић.

Додао је да ће се учинити све да њихов животни стандард буде на највишем нивоу, а раст плата највиши у модерној историји.

„У нашој традицији официри су људи који са својом државом ступају у заветни однос. Србија своју војску цени, воли, Србија о својој војсци пева. Сви знамо шта значи присуство наше војске у Копненој зони безбеднпости. Ко зна, тај и може, ко нема страха, тај иде напред. Војвода Мишић умео је личним знањем и храброшћу да покрене дух своје војске. Овим ћете се руководити и ви. Сматрам и надам се да ви никада нећете имати потребе да поновите величанствене подухвате ваших предака. Српски војнички морал је вертикала којој тежи цело наше друштво. Они који данас прете нашем народу и Србији никада нису разумели колика је наша чврстина да чувамо оно што је наше.Никоме нећемо дати ни Косово, ни Метохију, ни педаљ наше отаџбине“, на крају је истакао Вучић.

Након председниковог обраћања, уз интонирање „Марша на Дрину“ изведен је свечани дефиле.

Нумеру „Срце хероја“ извео је хор уметничког ансамбла Министарства одбране „Станислав Бинички“, након чега је изведен дефиле кадетске бригаде, а онда и налет хеликоптера ратног ваздухопловства Војске Србије.

Окупљени су могли да чују и нумеру „Јунаци са Паштрика“ у изведби солиста Катарије Божић, и хора „Станислав Бинички“, а Катарина Божић и Душан Свилар извели су музичку нумету „Глас Србије“.

Након ове нумере испраћена је застава, чиме је свечаност завршена.

Подсетимо, у прве официрске чинове промовисано је укупно 135 кадета Војне академије и Медицинског факултета ВМА, саопштило је Министарство одбране.

Војну академију завршило је 118 кадета и кадеткиња 142. и 143. класе Војне академије, међу којима је осам кадета из Оружаних снага Босне и Херцеговине и један кадет из Министарства унутрашњих послова Републике Српске.

Медицински факултет ВМА завршило је 17 младића и девојака 8. класе Медицинског факултета ВМА. Према протоколу свечаности, најбољим кадетима уручени су пиштољи са посветом.

Програм свечаности увеличало је учешће авијације Војске Србије и наступи Уметничког ансамбла Министарства одбране „Станислав Бинички“ и Репрезентативног оркестра Гарде.

Vučić: Stvaranje moderne Srbije nezamislivo je bez Vojske

Преузмите андроид апликацију.