Почетна > Србија
Србија

Вучић: Србија ће учинити све да сачува мир у региону

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас ће Србија учинити све, уз подршку својих партнера, да сачува мир у земљи и региону.
Фото: Танјуг/Страхиња Аћимовић

После састанка са потпредседником Савета министара и министром спољних послова и међународне сарадње Републике Италије Антонијем Тајанијем и учешћа на Форуму за пословну и научну сарадњу Србије и Италије, Вучић је рекао да је захвалан Тајанију што добро разуме ситуацију у региону и што се његова земља све више ангажује.

„Србија је увек желела значајније присуство Италије у разговорима о будућности региона и зато је оне ноћи, на Светог Јована, 20. јануара, када су у Београду били страни изасланици, са њима је био је и Франческо Тајо, као изасланик италијанске владе. То је био знак да ће Италија имати значајнију улогу у решавању конфликтних ситуација на Западном Балкану“, поручио је Вучић.

Он је истакао да Србије и Италија не деле исто мишсљење по питању Косова, јер је то за Италију независна држава, док за нас није, али, каже, наше је да разговарамо и сарађујемо.

„Ја сам са Антонијом разговарао и у тешким временима када смо имали кризе. Никада му није било тешко да разговара ни када смо имали кризу на барикадама, зашта нису криви они на барикадама јер су их натерали да тако морају да се организују, до многих других криза“, истакао је председник Србије.

Додао је да је за Србију, због Украјине, вишеструко тешка позиција.

„Успели смо да сачувамо мир, а од 24. фебруара, чак и у италијанској штампи, која није увек непријатељски настројана према Србији, наводи Вучић, писало је како се само чека дан када ће Србија, по руском налогу напасти БиХ, Приштину или неког у региону и наравно да се то никада није догодило. То су били само трикови да се нанесе штета имиџу Србије. Данас је свима јасно да су то неистине и да се Србија труди на све начина да сачува и све друге и себе од било каквог страдања и да на паметан начин решавамо своје проблеме“, поручио је Вучић.

Што се нас тиче, каже, ми би волели да рат у Украјини стане овог секунда, али да зна да сви на Западу говоре ко ће да победи, а ко да изгуби.
„Мене и народ у Србији не занима ме ко ће да победи, већ када ће мир, који изгледа нико не жели. Данас нико не сме да изговори некада најпопуларнију реч ‘мир’ да негде не би добио политичке ћушке. Нисмо ми овде да би био мир, већ да би се победила супротна страна. Што се Србије тиче, ми желимо мир, Србија се нада миру и то ће и нама, овде, донети огромно олакшање“, закључио је Вучић.

Тајани је нагласио да Италија жели да буде протагониста на Западном Балкану зато што сматра да си ове земље привилеговани сарадници и стратешки партнери.

Истиче да је Србија велика земља која има велику традицију и вредно пријатељство са Италијом и заиста може да има одлучујућу улогу, заједно са Италијом, да би се гарантовала стабилност на једном подручју.

„Што више буде стабилности мање ће бити миграција, више ће бити економског развоја и што буде више мира, више ћемо моћи да створимо мир и благостање и више ћемо моћи да створимо могућности да решавамо ратне сукоб који су били присутни на овој територији“, поручио је Тајани.
Додао је да Италија добро познаје ово подручје, јер се њени војници се налазе на административном прелазу Србије и КиМ и баве се мировном мисијом.
„Управо су штитили хришћанске, српске манастира дуги низ година од могућих напада. Наши војници су и у БиХ такође су у мировној мисији и оне првенственео доносе мир и дијалог. Агенти финансијске полиције присутни су у Албанији. Дакле, реч је о присутву у свим земљама региона и будућност овог простора зове се Европа“, рекао је Тајани.

Он је захвалио сам Вучићу што је имао одлучујућу улугу у очувању мира у региону и додао да њих двојица стално разговарају.

„Увек сам га молио да не доноси једностране одлуке и његов одговор је увек био изразито позитиван. Показао се као човек мира, који увек жели да пронађе позитивно решење у интересу своје земље али и у интересу стабилности једне регије која има потребу за миром, растом и развојем“, закључио је Тајани.

Vučić sa Tajanijem: Hvala na prijateljstvu

Преузмите андроид апликацију.