Почетна > Србија
Србија

Вучић: Следи борба за Заједницу српских општина

Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да сада следи велика борба за формирање Заједнице српских општина и истовремено оценио да га брине то што не постоји рационалан приступ решавању косовског проблема.
Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ

Вучић је у обраћању грађанима рекао да ће покушавати да кажу да од 22 принципа 21 није у складу са Уставом Косова и да неће то да ураде, али очекује да то у наредним месецима коначно буде завршено, напомињући да је видео одлучност Американаца.

Он је истакао да је за Србију важно да буде формирана Заједница српских општина, наводећи да та заједница не може да буде невладина организација.

“Она има 22 принципа и не може да буде невладина организација. Потписао је са мном Иса Мустафа председник приштинске владе. У тим принципима постоје циљеви, организациона структура, да има скупштину, председника, администрацију”, навео је председник.

Према његовим речима, циљеви ЗСО су јачање локалне демократије, пуни надзор у области образовања, у области примарне и секундарне здравствене и социјалне заштите, омогућавање развојних активности.

“Имате јасну одредбу која говори о праву, не неке друге државе, већ Србије да финансира функционисање и рад ЗСО“, подвукао је Вучић.
Он је навео да га брине то што не постоји рационалан приступ решавању проблема, додајући да је то приметио у разговору са представницима најмоћнијих земаља.

“Шта год да сам изговорио засновано је на чињеницама, схватио сам да је истекло време за разум, нико не жели ни да ме слуша, не мене, никога од нас. Они имају своју агенду, то је пораз Русије и све што се нађе на путу биће почишћено”, рекао је Вучић.

Он је истакао да Србија жели компромис и разговоре на сваком месту, да обе стране морају да чине уступке, али је проблем када једна страна може да ради шта хоће и да за то буде награђена.

Вучић је подсетио да је Приштина добила безвизни режим са Европом, пријем њихових папира за ЕУ, улазак у Савет Европе, да ли за шест месеци или годину дана, свеједно.

Каже да Србија у међувремену мора да разговара са европским посредницима, Албанцима, да проналази компромисна решења у различитим областима, од енергетике до дипломата, таблица…

“Не можемо да спречимо улазак у Савет Европе, ни у НАТО, иако сам рекао да ако од нас очекују аплузе, неће добити, али ми то не можемо да спречимо. Оно што можемо да разговарамо како да подижемо степен поверења између нас и Албанаца, да изградимо позицију за будући дуготрајни мир, да ли ћемо успети, то је друга ствар”, рекао је Вучић.

Vučić: Predlog prihvatilo i 5 zemalje koje nisu priznale Kosovo

 

Преузмите андроид апликацију.