Почетна > Србија
Србија

Вучић се обратио из Њујорка: Највеће силе света имаће озбиљног противника у малој Србији, борба се наставља

Председник Вучић заступао је јуче Србију на седници Савета безбедности Уједињених нација на којој је разматран шестомесечни извештај о раду Унмика на Косову и Метохији.
Фото: Танјуг
Председник Србије Александар Вучић обратио се јавности директно из Њујорка.

Председник Вучић заступао је јуче Србију на седници Савета безбедности Уједињених нација на којој је разматран шестомесечни извештај о раду Унмика на Косову и Метохији.

Он је у Њујорку обавио и низ разговора са званичницима како на тему КиМ, тако и о нацрту резолуције о геноциду у Сребреници.

Дипломатска борба председника Вучића се наставља
– Имао сам разговор са тројицом председника, једним премијером афричких земаља, телефонски. Имали смо овде велика два састанка, поносан сам на велико присуство људи из Африке, са 25 афричких земаља, што је око 48 одсто афричких земаља.

– После смо имали састанак са латиноамеричким и карипским земљама. То се погрешно назива брифингом, а то је разговор са пријатељима. Покушали смо да објаснимо нашу позицију, да објасним да Србија иако мала земља и знамо да немамо никакве шансе, а притисак се овде појачава и на земље које су биле против. Биће борбе до последњег дана – рекао је Вучић и додао:

– У нашој Мисији овде све пршти од енергије. Они који подносе резолуцију, највеће силе света, и који врше притисак, имаће озбиљног противника у малој земљи која се дрзнула да брани земљу. Немојте да доносите колективну пресуду, јер је управо то што радите. То неће допринети учвршћивању мира, већ додатним поделама. Наша је обавеза да бранимо интегритет српског народа.

Питање Косова за западну хемисферу решено још 2008.
– Питање Косова је за западну хемисферу решено још 2008. Ево 16 година касније ми се и даље нешто боримо. И око Сребренице је одлука донета много раније. Не зна се ко је био одвратнији, Словенци или неки други. Али и то смо издржали, јер су правда и истина на нашој страни. Кад је толико тога на вашем тањиру, а морате да размишљате и о економији и напретку. Остаће овде Марко Ђурић до другог, а видећу да ли ћу ја да се враћам у Њујорк – рекао је председник и додао:

– Ми смо захвални свима ко нам помаже, али највише помаже углед Србије. Мислите да ће нас сви други заштити. Да, Небезја нас је подржао, уверен сам и да ће Кина, али не потцењујте наш углед. Има земаља, и то не мало, које неће да гласају за Русију, али хоће за Србију. Свакако хвала нашим пријатељима.

– Скептик сам, јер су притисци све већи. Била је једна земља која је била тврдо против, а сада нам кажу да ће ипак бити уздржани. Када су 2003. проглашавали геноцид у Руанди, питали су све околне афричке земље. А нас нису питали за БиХ.

– Не мислим да би много људи смело да прекине председавајућег да укаже на скандал, али наш посао је да се боримо за своју земљу. Резервну отаџбину немамо“.

– Сад се сви праве наивни, кад смо сигурни да су овде знали и Каролина Заиде и други. Османи каже да су чланице њеног кабинета, а ниједна није на списку чланова њеног кабинета. Лепо су се најели и напили.

– Увек имате људи у Србији који ће навијати против своје земље. Од дрвета не виде шуму. Данима не говорим о унутрашњим стварима, не могу глупостима да се оптерећујем. Немам појма шта кажу (о изборима).

– Моји снови се тичу напретка Србије, а не страха од политичких противника и изборне утакмице. Сви моји снови везани су за бољи живот грађана, нове путеве, убрзани развој пољопривреде, да нам економија напредује брже… Иако сам много снове досањао, још има оних недосањаних. Ти људи живе у мехуру неистина које су сами направили.

Не знам ни ко излази на изборе ни ко не излази. Прича се да су неки долазили код мене у Јајинце, али нико није долазио. Сви они уједињени знали су да губе изборе у Београду. Видели су да су направили много грешака, неће људи оне који иду да кукају у иностранство и да им земљу воде Рот, Шридер..

О прослави Вјосе Османи после јучерашње седнице, Вучић каже:

– Нису били сви. Тешко је да одредите позицију рецимо Мозамбика, који нам је важан, ни Сијера Леонеа, која нам је пријатељска земља…

Упитан шта су славили, Вучић одговара:

– Не видим да славе. Мало им је та журка покварена, јер се појавио неко ко је смео то да учини. Гураће своје чедо по сваку цену. А прича о референдуму је застрашујућа. Начин на који злоупотребљавају и карикирају….

– Имамо Међународно јавно право и истину на својој страни. Ако ми кажете да можемо да будемо јачи од Немачке, Британије, Италије, свих њих заједно, рећи ћу вам да будете озбиљни. Људи су забринути без недостатка инклузивности и консултација и зато што не желе да повреде Србију. Поносан сам, иако нам је тешка тема и објективно ужасан догађај. Многе земље траже начин да се макар помери, а ми се спремамо за 2. мај да не будемо понижени – рекао је и додао:

– Људи да знају да ћемо наставити да се боримо и да нико не може да нам обори главу, јер смо поносан народ који држи до достојанства, народ који није геноцидан, већ који је животима плаћао слободу. Надам се да више никад нећемо ратовати, али ћемо бити спремни да увек бранимо своју слободу и да сами доносимо одлуке.

– Биће у мају и јуну лепих економских тема. Нисте изабрани за председника да бисте били ту само кад су лепе теме.

Vučić: Veliki broj sastanaka, na prijemu dobili naš non-pejper i obrazloženje

Преузмите андроид апликацију.