Почетна > Србија
Србија

Вучић са српском децом из Северне Македоније: Чувајте наше обичаје и културу

Председник Србије Александар Вучић примио је данас децу српске националности из Северне Македоније којима је поручио да чувају наше обичаје и културу.
Фото: Танјуг/Страхиња Аћимовић

„Чувајте нашу обичаје, културу и часно име великог српског народа којем припадате. Желим да вам се захвалим што сте овде, верујем да ћете много тога видети у Београду, да ћете заволити Србију, баш као што волите и место одакле долазите, баш као што волите и Северну Македонију“, рекао је Вучић у Председништву где је деци поделио божићне пакетиће.

Он је српском народу ма где живи и СПЦ, патријарху Порфирију упутио честитке за Божић, најрадоснији хришћански празник.

„Нашем народу у Републици Српској, Црној Гори, Босни и Херцеговини, а пре свега нашем страдалном народу на делу Србије, на Косову и Метохији, да им кажем хвала што чувају српско име и презиме, што чувају наша српска огњишта и нашу српску кућу“, рекао је Вучић.

Фото: Танјуг/Страхиња Аћимовић

Вучић је захвалио деци, васпитачима и наставницима из Скопља, Куманова, Битоља, Тетова што су дошли у Београд.

„Срећан сам што данас на Бадњи дан могу да вас угостим. Са радошћу исчекујемо срца пуних љубави Божић, највећи хришћански празник после Васкрса за децу и за све друге, апсолутно најрадоснији“, рекао је Вучић.

Чини ми се да је владика Николај Србима најбоље описао Божић, рекао је Вучић, након чега је прочитао речи владике Николаја.

„Владика Николај дао нам је и најпрецизније појашњење симболике наших древних обичаја везаних за овај празник. Треба се сетити да се Господ

Христос роди у слами, па разумети зашто се кућа посипа сламом. Треба знати за божанску свету Тројицу која влада светом на четири стране, па разумети зашто се баца по три ораха у четири угла собе. Треба знати да је Христос хлеб живота, па појмити смисао чеснице“, навео је председник.

Božićni praznici obiluju običajima, Badnji dan započinje sečenjem badnjaka

Преузмите андроид апликацију.