Почетна > Србија
Србија

Вучић са Патрушевим: Повећати извоз на 1,5 милијарду долара

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се данас са министром пољопривреде Руске Федерације Дмитријем Патрушевим, са којим је разговарао о додатним потенцијалима за развој трговине пољопривредно-прехрамбеним производима, као и о сарадњи у области ветеринарске и фитосанитарне контроле, те технолошким иновацијама које би у знатној мери унапредиле стандарде пољопривредне производње у обе земље.
Фото: Танјуг/Јадранка Илић

Вучић истакао значај сарадње са Руском Федерацијом.

Председник Вучић је истакао да је Руска Федерација један од најзначајнијих спољнотрговинских партнера Србије и да је обим размене пољопривредно-прехрамбених производа у сталном порасту.

„Укупна вредност робне размене пољопривредно-прехрамбених производа између Републике Србије и Руске Федерације током 2020. године износила је 480,7 милиона долара, што представља повећање од 10 одсто у односу на вредност размене у 2019. години и рекордан ниво размене у последњих једанаест година“, истакао је председник и додао да Србија жели даљи раст робне размене, али и да се укупни извоз из Србије у наредне три године повећа на најмање 1,5 милијарду долара.

Циљ оснивање заједничких компанија.

Председник Вучић и министар Патрушев су констатовали да би оснивање заједничких компанија у циљу наступа на трећим тржиштима донело изузетно велику корист за обе стране, будући да Србија и Руска Федерација имају врхунске производе којима би могле да покрију добар део потражње на глобалном тржишту.

Председник је такође посебно нагласио значај сарадње у области науке и технолошких иновација између две земље, као и потребу да се и у овој области примене највиши светски стандарди, додаје се у саопштењу.