Почетна > Србија
Србија

Вучић: Република Српска увек може да рачуна на Србију

Председник Србије изјавио је да Срби не треба да се стиде својих разлика и да Република Српска увек може да рачуна на Србију.
Фото: Танјуг/Страхиња Аћимовић

„Не треба да се стидимо својих разлика. Дакле, имамо много политичких разлика, имамо разлика и у другим уверењима, али поштујући те разлике можемо да створимо заједништво и јединство. Људи су то приметили, сигурни смо, али успели смо да превазиђемо оно што је било у време Милошевића, санкција – другачије ставове, мишљење – ми то више немамо у односима Србија и Републике Српске“, рекао је Вучић за ТВ БН, након што је јуче у Бијељини присуствовао свечаности поводом Дана српског јединства, слободе и националне заставе.

Он је додао да постоји поштовање и разумевање поводом чињенице да је реч о истом народу који живи у различитим државама.

„Морамо да будемо блиски и да се помажемо. Срећан сам што Република Српска увек може да рачуна на Србију. Да будем искрен, можда део тога враћам још из детињства, када сам слушао своју фамилију, окупљали смо се на светог Илију, када су говорили: “Никада Србија неће разумети колико је ми с ову страну Дрине волимо“. Људи у Српској такође треба да разумеју колико ми вас волимо, било да смо из Београда или било ког дела Србије“, додао је Вучић.

Вучић је истакао да Србија поштује и жели мир и са Бошњацима.

„Хоћу да кажем и Бошњацима, да их поштујемо, желимо да у миру наставимо да живимо. Желимо да градимо, да се повезујемо, да видимо шта то можемо да урадимо како бисмо превазишли тешкоће, а биће их ове зиме“, додао је Вучић.

Када је реч о контакту са Сарајевом, Вучић каже да се чује са политичарима из тог града бар једном месечно.

„Ако ме питате има ли суштинских разговора, нема, а ја сваки пут када долазим у БиХ пријавим своју посету. Трудим се да имам пристојне односе са свима. Мене занима да ли ће да граде аутопут Београд-Сарајево и био бих задовољнији када би мало брже доносили одлуке. То би било добро и за Бошњаке из Новог Пазара, Тутина, Сјенице, из Сарајева, а било би добро и за Србе из Сарајвско-романијске области, Хереговине. Ту сви добијамо и када то видите, не знам зашто се чека“, поручио је Вучић.

Упитан да каже о стању у региону у контексту светске кризе и сукоба, српски председник је рекао да верује да неће доћи до конфликта.

„Даћемо све од себе да сукобе избегнемо. Ми смо све те ратове пробали, безброј пута се сукобљавали. Хајде да мало пробамо мир и да пробамо да у миру живимо и сарађујемо. Зато смо понудили Отворени Балкан и зато сматрамо да је то сјајна идеја, јер када будемо брисали границе између нас, а поштовали државни интегритет и све друго што неко други тражи, што није проблем, онда ће се људи осеаати лакше. Биће веће поверење, лакше ће се људи повезивати“, нагласио је Вучић.

Он се осврнуо и на Отворени Балкан, за који је рекао да свима одговора, као и да олакшава проток људи и робе без административних препрека.

„То ће повећати плате и пензије. Биће већа мобилност, комуникација… Сарајево то не прихвата, они мисле да је то нека светска завера“, додао је Вучић.

Председник Србије није крио да је забринут када је реч о Косову и Метохији, додајући да је Србија за компромис, али да се до њега тешко долази.

Vučić danas sa Orbanom, uručuje mu Orden

Преузмите андроид апликацију.