Почетна > Србија
Србија

Вучић: Признање држави, нашој Србији што је спасавала животе

Председник Републике Србије Александар Вучић примио је специјалну Златну плакету компаније “Новости”, за подвиг године, истичући да то није лично признање, већ признање држави, која на набавку вакцина није гледала као на политичко питање, већ као на здравствени и животни проблем.
Фото: Танјуг

Како је наведено у образложењу приликом уручења, ове године специјална Златна плакета додељује се Србији, руководству и народу, за несебично пружену помоћ у вакцинама, за уточиште грађанима из региона и могућност да се бесплатно имунизују код нас.

„Србија је дочекала и пригрлила на десетине хиљада оних који су страховали за животе, показала несебичност и искрену жељу да поклањањем више од 239.000 доза вакцина против ковида 19 помогне државама у региону, уз 198.000 вакцинисаних грађана других земаља”, наглашено је у образложењу.

Вучић је приметио, цитирајући председника жирија Матију Бећковића, да се Србија већ годину и по дана, на велику жалост свих, “ћера” са корона вирусом, а “ћераћемо се још”.

“Ово не доживљавам као лично признање, већ као признање држави, нашој Србији. А, то је увек најнепопуларније, доделити признање било којем представнику државе”, истакао је Вучић.

Зато је, каже, захвалан жирију, јер од Србије, примећује, не постоји ништа популарније, једноставније, лакше и лепше него увек бити против државе и пронаћи у њој кривца за све личне и групне проблеме.

“А, држава је, ипак, она коју увек позовемо кад нам је тешко и то је ваша држава, ви за њу издвајате новац, то су људи који морају да буду уз вас. Ми смо само радили свој посао”, истакао је Вучић.

Вучић је нагласио да је држава успела, јер је политиком незамерања једном делу света и избегавањем бестијалног додворавања другом, отворила врата за набавку вакцина за своје грађане.

Вучић је, у свом обраћању, рекао да је држава тиме, неки кажу стотине неки хиљаде, живота спасила.

Указао је да ова награда и признање јесте признање за све полицајце, војнике, да оно припада лекарима, али и вредним државним службеницима који се борили да сваки нови контингент вакцина дође дан или бар сат раније како би више живота могло бити спасено.

Вучић је истакао да је Србија пружила руку пријатељства свима којима је била потребна, тако и некима који чак нису желели оберучке да је прихвате.

Вучић је подсетио да је држава Србија поклонила до сада 450.000 вакцина странцима на један или други начин.Указао је да та донација није безначајна ствар и нешто због чега треба да се стидимо, већ напротив треба да се поносимо.

 

Преузмите андроид или IOS апликацију.