Почетна > Србија
Србија

Вучић: Притисцима неће сломити Србију

Председник Србије Александар Вучић рекао је синоћ у Бриселу, након вечере шефа дипломатије ЕУ Жосепа Бореља за лидере Западног Балкана, да је ситуација сложена и комплексна, али да ћемо успети да „наш брод сигурно уведемо у мирне воде и осигурамо добру будућност за грађане Србије“.
Фото: Instagram/buducnostsrbijeav

Сутра ће ситуација бити још тежа, казао је он и пренео, у изјави новинарима, да је Доника Гервала-Шварц на вечери потврдила да ће сутра поднети захтев за чланство Косова у Савет Европе.

„Ја сам рекао да је то кршење свих, не само принципа међународног јавног права, већ и норми из појединих споразума од резолуције Савета безбедности УН 1244 до Вашингтонског споразума. Постало је бесмислено да говоримо да им више од 3.210 дана не пада на памет, не да примене, већ и да разговарају о ЗСО“, казао је он.

Вучић је рекао да они неће одустати од тога, јер тврде да су независна држава, позивајући се на одлуку Међународног суда правде из 2010. године.

Уверен је да ће наставити с тим иницијативама, што доноси додатне турбуленције.

„Мисле да украјинску ситуацију користе, оптужујући Србију за продужену руку Русије. Мисле да могу да искористе против Србије ситуацију и добију више него на шта су рачунали раније, представљајући себе као великог борца против руског тоталитаризма и наводног фашизма“, рекао је он.

Вучић је најавио да ће у наредних 36 сати заказати седницу Савета за националну безбедност.

„Почећемо политички да реагујемо. Ако неко мисли да може да нас уцењује и притисцима сломи Србију неће ићи тако лако“, поручио је он.

Вучић је казао да је његов утисак да се апсолутно треба посветити даљем напретку и раду у оквиру иницијативе „Отворени Балкан“.

Пренео је да је током вечере имао искрено разумевање по различитим питањима пре свега представника Северне Македоније и Албаније, јер се Србија налази у различитим околностима.

На вечери, додао је, било је конкретног разговора, а он је, како је пренео, говорио о позицији Србије.

Истакао је да ће јун бити занимљив, јер се очекује велики самит који ће Французи организовати 23.јуна.

Једини принцип који важи у свету да – нема принципа

Немамо много тога у нашим рукама, осим што ћемо да се боримо на међународној сцени за даље повлачење признања тзв. Косова, за озбиљан и одговоран приступ Србије, поручио је Вучић поводом потврде да ће сутра Приштина поднети захтев за пријем у Савет Европе.

На питање новинара да ли је наша позиција отежана, те да ли му је неко из ЕУ рекао да ће Украјина можда добити статус кандидата по принципу кипарског модела, док у случају Србије то “нису дозвољавали ни да се помене”, Вучић је рекао да Србија Украјини жели све најбоље, да ли се данас у свету јасно види да једини принцип који важи, јесте да – нема принципа.

Подсетио је да је Србија још пре 72 дана усвојила закључке Савета за националну безбедност, и једина је земља која се 72 дана у потпуности држи те политике. Код нас одлуке нешто значе, казао је Вучић.

“Украјини желимо све најбоље, то су нам пријатељи, а принципи… Где год да погледате, на коју год страну света, јасно схватите да постоји само један принцип – да нема принципа. Само се Србија држи принципа”, рекао је Вучић.

Како каже, кад го пита о територијалном интегритету Србије, када се већ говори о територијалном интегритету Украјине, наиђе на зид и одговор да су сада друга времена, а када се каже да и Путин спомиње геноцид у Донбасу, следи одговор “немој да помињеш Путина”.

“Бесмислено је причати о принципима. Морамо у Србији да разумемо да је важно да се држимо морала у доношењу одлука, али да мислимо да ћемо због тога да победимо – не. До сада се показало да гола сила и кршење принципа имају предност у односу на поштовање права и норми међународног јавног права”, рекао је Вучић.

Вучић јасно стао у одбрану Србије: „Зашто тако нисте говорили 1999. године“

Преузмите андроид апликацију.