Почетна > Србија
Србија

Вучић: Преговарамо са два аутомобилска гиганта

Председник Александар Вучић саопштио је синоћ да се преговара са два произвођача аутомобила о њиховом улагању у Србију.
Фото: Танјуг/Раде Прелић

„Сада преговарамо са два фантастична произвођача аутомобила. И срце и душу ћу да оставим да их привучем, да бар један од њих дође у Србију. Један је највећи европски, а други светски произвођач“, рекао је Вучић за ТВ Пинк.

Додао је да један од два потенцијална инвеститора одлуку донети крајем јула.

„Тресем се од страха, жеље и чежње да добијем позитиван одговор, јер је то спас Србије“, рекао је Вучић.

Он је рекао и да сада има питање за владу и премијерку Ану Брнабић – шта ћемо сада са Лозницом.

„Шта ћемо сада, када смо донели одлуку (Рио Тинто) под бесмисленим притистицма страних служби и свакако једног дела народа. Нисам хтео да се супротставим иако сам рекао да је одлука лоша и питао зашто се одричемо нечега што је наша нафта, због некога кога плаћа Рокфелер“, рекао је Вучић.

Додао је и да су и по том питању Србију рушиле стране службе, само како наша земља не би правила разлику у односу на друге.

Изнео је податак и да Србија може да ископа 56.000 тона литијума годишње, а да је цена по тони сада 76.000 долара, док је 2012. године била 4.000 долара, а почетком године 45.000 почетком године.

„Да немамо батерије, катоде, без великог произвођача аутомобила, могли бисмо да зарадимо више од четири милијарде долара. Да дате некоме да заради 1-1,5 милијарди, нама остане 2-3 милијарде. Могао је тај крај да напредује као Токио, Шангај“, рекао је Вучић.

Уместо тога, констатује, у Јадру имамо пет пута мање становника него пре 30 година, као и у Рађевини, док становништво у Подрињу напушта те крајеве.

„Колико људи тамо имамо? Ту стварно живи не више од 125.000-130.000 људи, а биће још мање. А што не направимо да буде 300.000 људи? Нећемо, зато што нам стране службе бирају“, рекао је Вучић. Сматра и да је требало прво видете студије о штетности по животну средину.

„Која се земља одрекла литијума, или нафте, која је још прљавија. Морају Срби да се одрекну да би били сиромашнији, да немамо наоружање, да не будемо испред свих у региону“, рекао је Вучић.

Povodom Dana Vojske biće održano predavanja o stvaranju vojske 18. i 21. aprila

Преузмите андроид апликацију.