Почетна > Србија
Србија

Вучић: Отварамо границе на Балкану, кључни интерес очување стабилности у региону

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас на заседању Генералне скупштине УН да је отварање граница на Балкану била „главна звезда водиља“ и покретач иницијативе „Отворени Балкан“, која је до сада дала конкретне резултате и поручио да је кључни интерес очување стабилности у региону и оријентација ка што интензивнијој сарадњи у свим областима.
Фото: Танјуг/AP Photo/Richard Drew

Напоменуо је да су различита тумачења историје узрок многих неслагања и отворених питања у региону Западног Балкана.
„Верујем у будућност и верујем да ипак имамо капацитет и способност да, уз заједничке напоре, покушамо да превазиђемо разлике и фокусирамо се на оно што нас повезује – бригу за добробит наших народа. Желимо да градимо мостове, а не зидове. Морамо да гледамо у будућност. Морамо да идемо напред, да искористимо сваку шансу за економски раст, повезивање и размену идеја“, рекао је Вучић у говору у дебати на Генералној скупштини УН.

Истакао је да данас из Београда скоро до Јадранског мора постоји заједничка наплата путарина, као и да ће ускоро бити тако и до Егејског мора.

„Отварамо границе на Балкану, отварамо тржиште рада и омогућавамо слободан проток људи, роба и капитала“, нагласио је Вучић.
Како је рекао, управо је ово била главна звезда водиља и покретач иницијативе „Отворени Балкан“, која је до сада дала конкретне резултате и ојачала регионално власништво над процесима економског повезивања региона.

Истакао је да је „Отворени Балкан“ поправио и политичку атмосферу.

„Ми овакав приступ имамо према свим нашим суседима и наш кључни интерес је очување стабилности у региону и оријентација ка што интензивнијој сарадњи у свим областима. Ови процеси свакако су нераздвојни део наших настојања да постанемо пуноправна чланица Европске уније, што је истовремено један од кључних приоритета наше спољне политике“, истакао је председник Србије.

Наводи да тај приоритет свакако не искључује опредељеност за развој сарадње и продубљивање односа са традиционалним пријатељима Србије из свих делова света, а посебно у региону, „где остајемо поуздан и одговоран партнер“.

„Настојаћемо да јачамо постојећа и градимо нова пријатељства, како билатерално, тако и кроз учешће у иницијативама и форумима различитих региона широм света. Најновија потврда да географска удаљеност не би требало да представља баријеру за сарадњу је и недавно приступање Републике Србије Уговору о пријатељству и сарадњи у Југоисточној Азији (ТАЦ -Треатy оф Амитy анд Цооператион ин Соутхеаст Асиа)“, нагласио је Вучић.

Истакао је да је поносан због тога што нам је пружена јединствена прилика да се дух пријатељства о којем говори осети и у Београду, који ће бити домаћин Специјализоване светске изложбе ЕXПО 2027 и изразио захвалност „свима који су нас подржавали и веровали у нас“.

„У овој сали је, након дугих преговора и са много оптимизма, усвојена Агенда 2030 – план акције за људе, планету и просперитет, којим смо дали обећање да „нико неће бити изостављен“, наводи Вучић.

Каже да на пола пута до прокламованог рока за испуњење циљева Агенде и даље постоји трачак наде да ћемо успети да испунимо дато обећање, иако је много разлога за забринутост.

„И поред оствареног напретка у појединим сферама, нажалост и даље се суочавамо са основним егзистенцијалним проблемима попут сиромаштва, глади и неједнакости. Да би ствари биле још теже, решавање ових проблема додатно је оптерећено компликованом ситуацијом у већини економија света и тренутним геополитичким околностима. Потребно је разумевање међусобне повезаности свих ових изазова, који захтевају заједничко деловање, солидарност и ефикаснији мултилатерализам“, нагласио је Вучић.

Србија, додаје, улаже максималне напоре како би осигурала стабилну и сигурну будућност, упоредо иницирајући политике базиране на циљевима одрживог развоја.

Како је рекао, само неки од досадашњих резултата су развијање инструмента за укључивање принципа „да нико не буде изостављен“ у наша законска и стратешка документа, као и учешће у глобалним иницијативама и њихово спровођење на националном нивоу у областима одрживих система исхране, трансформације образовних система и урбаног развоја.

Истакао је да смо доживели четврту индустријску револуцију и нове технологије као развојну прилику коју не смемо да пропустимо.
„И зато настављамо са инвестицијама у инфраструктуру, економским реформама и креирањем бољег пословног окружења. Дигитализација и образовање су међу нашим кључним приоритетима“, навео је председник Србије.
Рекао је да је препозната и неопходност проналажења нових извора раста.

„Због тога су наше будуће активности фокусиране на иновације, истраживање и развој и креативне индустрије. Србија је прва земља у региону југоисточне Европе која се прикључила Глобалном партнерству за вештачку интелигенцију и усвојила развојну стратегију у овој области још 2019. Гради се Био4 Кампус, јединствени мултидисциплинарни комплекс за истраживање и развој у природним наукама који треба да постане један од кључних биоекономских чворишта у Европи“, навео је Вучић.

Поручио је да чврсто верујемо да знање и наука играју једну од кључних улога у убрзавању активности ка имплементацији Агенде 2030.

„Стога сам поносан да је на предлог Републике Србије и групе држава (лике миндед цоунтриес) ГС УН усвојила резолуцију којом се период од 2024. до 2033. године проглашава Међународном декадом наука за одрживи развој. Верујемо да ову декаду морамо искористити да све научне капацитете ставимо у функцију развоја и оснаживања сваког појединца и заштите наше планете, јер нам природа из дана у дан показује колико смо јој дужни“, рекао је Вучић и додао да „све то и радимо због будућих генерација“.

Верује, каже, да је укључивање младих у реализацију Агенде 2030 важан предуслов за њен успех, јер су млади несумњиво најважнија покретачка снага развоја сваког друштва.

„Верујем да смо сви овде свесни да нема развоја без мира. Како је рекао Нелсон Мандела – мир је најмоћније оружје за развој које ико може да има. Морамо веровати у то и заједнички радити на томе. Цондитио сине qуа нон је, пре свега, разговор, да слушамо и трудимо се да чујемо и разумемо једни друге. Мир нема алтернативу“, рекао је председник Србије, након чега је добио аплауз.

Казао је да на крају жели да искористи прилику да позове представнике свих земаља чланица УН да узму учешћа у одржавању светске изложбе ЕКСПО 2027. у Београду.

„Главни град Србије, космополитска метропола са два милиона становника је и ваша кућа и пружамо вам руку доброшлице за учешће на најслободнијој и најразноликијој међународној изложби до сада. Дођите у Београд да заједнички славимо људскост“, закључио је председник Србије Александар Вучич.

„Знам да сам говорио много више него што су ми тражили, али морам да кажем да сам себи дао исто право које су велике силе дале саме себи“, додао је Вучић.

 

Vučić: Dižem glas u ime svih koji veruju u principe UN

Преузмите андроид апликацију.