Почетна > Србија
Србија

Вучић од данас у Бриселу, очекивања од састанака мала

Председник Србије Александар Вучић боравиће данас и сутра у Бриселу, где ће разговарати са генералним секретаром НАТО Јенсом Столтенбергом, а потом у дијалогу са премијером привремених приштинских институција Аљбином Куртијем уз посредовање ЕУ, покушати да нађе решење за ситуацију на КиМ, изазвану одлуком Приштине о пререгистрацији возила и личним картама, али и сва остала отворена питања која су подигла тензије у јужној покрајини и запретила безбедности Срба на КиМ.
Фото: Танјуг/Милош Миливојевић

Вучић ће најпре данас разговарати са генералним секретаром НАТО Јенсом Столтенбергом, који ће се затим одвојено састати и са Куртијем.

Вучић је, најављујући састанак са Столтенбергом, у изјави за новинаре, рекао да је тај састанак јако важан, да ће разговарати и са изаслаником САД за Западни Балкан Габријелом Ескобаром, и многим другима у Бриселу и нагласио да не зна шта се може очекивати од тих разговора.

Напоменуо је да је у више наврата имао телефонске резговоре са Столтенбергом и да је договорено да се лично састану у Бриселу, истичући да је КФОР једини који има мандат за очување сигурности и мира на КиМ, посебно на северу покрајине.

У четвртак ће, како је најављено, специјални представник ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак разговарати са Вучићем и Куртијем и покушати да оствари напредак у дијалогу Београда и Приштине.

Према досадашњој пракси, Лајчак ће најпре имати одвојене састанке са Вучићем и Куртијем, да би потом уследио заједнички састанак, али је неизвесно да ли ће га бити.

Разговори у Бриселу следе након што су, почетком месеца, одлуком Приштине о пререгистрацији возила и личним картама, поново подигнуте тензије, јер су Срби са севера КиМ на тај потез Куртија одговорили блокадама путева, уз захтев упућен и Приштини и међународној заједници да се мора приметити одлука о формирању Заједнице српских општина договорена Бриселским споразумом пре више од девет година.

На молбу пре свега САД, Куртијева влада одложила је примену одлуке о регистарским таблицама и личним документима до 1. септембра, а председник Србије, најављујући одлазак на разговор у Брисел, отворено је поручио да је скептичан и да не очекује постизање било каквог договора.

Вучић је у понедељак поручио да у Брисел иде како би покушао да очува мир и стабилност, јер је то његов једини циљ, истичући да Србија никоме и ничим не прети, већ жели само да обезбеди поштовање међунардних правила и правних норми, од Резолуције УН 1244 до Бриселског споразума, који су важећи, на снази и морају да буду поштовани и примењивани.

„Желимо и о ЗСО да причамо, али не тако што ће Приштина да каже да ЗСО може само да купује самолепљиве сличице, да их лепи у албум, да купује жваке и да нам неко говори да она мора да буде у складу са тзв. косовским уставом, јер је то бесмислео. Онда нам и не треба, и сваки грађанин може такву заједницу на дневном нивоу да оснива“, рекао је Вучић и додао да је јасно предвиђено Бриселским споразумом да овлашћења ЗСО буду много шира него што их има невладина организација.

Упркос порукама високог представника ЕУ за спољну политику Жозеп Бореља и Габријела Ескобара да се у Бришелу очекује даљи напредак у разговорима Београда и Приштине, аргументе за скепсу председника Србије да ће до било каквог помака у дијалогу доћи, дају тврдње приштинске владе да је одлука о реципроцитету са Србијом договорена ранијим Бриселским споразумом и да се о томе неће разговарати на састанку 18. августа, као и Куртијеве „запаљиве“ изјаве дате у међувремену.

Курти поручује да дијалог у Бриселу треба да води правно обавезујућем споразуму за пуну нормализацију уз обострано признање, уз низ оптужби на рачун Србије које је изнео последњих дана, између осталог и страним медијима, понављајући тврдњу да је утицај Русије на Београд велики и да прети могућност „напада“ на КиМ.

И саопштење Европске спољнополитичке службе (ЕЕАС) неколико дана пред почетак разговора у којем се позивају „обе стране“ да одмах прекину међусобна непријатељства и опасне изјаве и да постизање свеобухватног правно обавезујућег споразума о пуној нормализацији односа у контексту дијалога Београда и Приштине, коме посредује ЕУ, захтева климу која доприноси враћању поверења, помирењу и добрим односима, упућује на то да Београд не може да очекује од ЕУ ништа осим „поделе одговорности“.

Питање је да ли ће и разговор председника Вучића са Ескобаром показати да су САД које су „издејствовале“ одлагање одлуке Приштине о пререгистрацији возила, спремне да уваже српки став и „притисну“ Куртија да примени одлуку о формирању Заједнице српских општина, с обзиром на Ескобарову поруку да ЗСО треба да буде формирана у складу са косовским уставом.

Без обзира на исход ових сусрета у Бриселу председник Вучић је и овај пут поновио да је увек спреман да разговара, на све теме, јер су му сигурност и мир на КиМ, посебно на северу покрајине најважнији.

Зато ће вероватно и разговор са генералним секретааром НАТО у Бриселу бити овај пут и значајнији од исхода предстојећег дијалога Београда и Приштине.

Vučić i savetnik Blinkena razgovarali o dijalogu Beograda i Prištine

Преузмите андроид апликацију.