Почетна > Србија
Србија

Вучић о тешкој ситуацији на Космету: У понедељак подносимо захтев за хитну седницу Савета безбедности УН (ФОТО)

Он је подсетио да тзв. Косово није члан ЕУ, као и да су они једнострано 2002. усвојили евро као своју валуту.
Фото: Танјуг/Немања Јовановић

Председник Републике Србије обратио се данас у 13 сати у Палати Србија поводом најновије кризе на КиМ изазване једностраном одлуком Аљбина Куртија да укине динар у јужној покрајини и тако доведе до протеривања Срба.

У Палати Србија обраћању председника присуствовали су и премијерка Ана Брнабић, министар одбране Милош Вучевић, директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић, министри Дачић, Селаковић, Момировић…

Вучић је казао да су припадници Куртијеве полиције у више синхронизованих акција упадали у привремене органе Приштине.

Фото: Танјуг/Немања Јовановић

Председник је истакао да од првог Бриселског споразума до принципа који су потписани 2015. године, најважнија норма Републике Србије била да финансира одређене актвиности – здравство, школство, пензије, школство и формирање ЗСО, али, како је додао, Албанци никада нису желели да учествују у њено формирање.

– Ми на КиМ имамо 31.831 запослених лица, 29.115 пензионера, од тога 4.700 примају пензије на руке због немогућности одласка у банку, укупне плате и пензије 60.946, социјална давања 31.586 корисника пропорционално броју становника. Свакога месеца само за социјална давања издвајамо 350 милиона динара. Ту су и студенти и стипендије, као и народна кухиња. Оно што је важно да знате јесте да већ годинама не каснимо ни један дан у исплатама за све те групације. Данас смо успели више од половине новца да исплатимо за плате и пензије, а од понедељка ћемо да наставимо. Срби на КиМ морају да знају да ће Србија учинити све да они своја примања добију – подвукао је председник Србије и додао да је до 12 сати данас исплаћено пет милиона евра.

Фото: Танјуг/Немања Јовановић

Он је подсетио да тзв. Косово није члан ЕУ, већ да су они једнострано 2002. усвојили евро као своју валуту.

– Евро није законски средство плаћања на КиМ, нити то може да буде, јер не постоји ниједан акт који би им то омогући. Приоритет ће нам бити да обезбедимо како превоз тако и достављање новца нашим људима на КиМ – додао је председник.

„Курти нема подршку Запада“

– Овога пута однос највећих светских сила и институција ЕУ је другачијих. Ако пажљиво пратитие, видећете да је саопштење САД нешто снажније од ЕУ. Верујем да ће западни партнери одржати своју реч и покушати да се изборе за елементарна права Срва. Имао сам састанак са њима и немамо другог избора да у то верујемо – рекао је Вучић.

Србија тражи хитну седницу СБ УН
Фото: Танјуг/Немања Јовановић

Вучић је казао да је завршио са писањем писама које ће у понедељак добити сви представници чланица ЕУ, али и свих чланица СБ УН, укључујући и Русију и Кину.

– То писмо ћу потписати ја као председник. То је најдуже и најтеже писмо које сам потписао од када се налазим на челу Србије. У писму им указујем на све акте кршења међународних правних норми, ескалаторне потезе Приштине, и шта је то што Србија у складу са правним актима захтева од међународне заједнице. Председник је напоменуо да ће Србија у понедељак поднети захтев за хитну седницу Савета безбедности УН – напоменуо је он.

Такође, председник је истакао да ће држава наставити да се бори, као и да никада неће оставити наш народ на цедилу.

– Косово је део наше земље и борићемо се за свој народ и нормалан живот, овако или онако, успећемо да обезбедимо – нагласио је председник.

О „EXPO“ 2027
Фото: Министарство финансија

– Процес изградње шипова за ЕXПО 2027. почео је пре неколико дана, а 1. маја креће изградња Националног стадиона, вероватно по некима можда други најлепши у Европи, уз новоизграђени стадион „Флорентина Переза“ Реал Мадрида у Шпанији. Ниво страних директних инвестиција је рекордан, тачније 4,533 милиона евра. Разговарамо и са многим компанијама из целог света, а ускоро очекујемо посету грчког премијера Киријакоса Мицотакиса са грчким привредницима који желе да учествују у ЕXПО – рекао је он.

Такође, он је подсетио да држава креће са исплатом једнократне помоћи од 25.000 динара за лица које имају ретке болести, ваучере за лекове у износу од 35.000 , 50.000 за рехабилитацију и рекреацију.

– Донели смо огроман план од скоро 400 милиона евра, а то су апарати које ћемо доставити широм Србије, од скенере, мамографа, сала, радиотерапија и дијагностика. Дакле, за све оно о чему смо причали. Овим смо хтели да покажемо да заиста бринемо о здрављу људи – казао је председник.

Вучић је најавио да данас креће и изградња школа у Барајеву, Ковину, затим у Кули, Рашки, Сечњу, Тителу, Трстенику и Великог Дренови

„Затим, циљ нам је да изградимо 120 школа и вртића до 2027. године“, додао је он.

О Сретењу
Фото: Танјуг/Немања Јовановић

Председник Србије је казао да је пред нама Сретење, најважнији државни празник.

– Ове године ћемо свечаније и озбиљније да организујемо овај празник. Са нама ће учествовати Срби из целог света, и то на најлепши могући начин – навео је он.

Осим тога, Вучић је замолио Владу да размотри и повећања плата од 10 одсто рударима у Ресавици, иако они не спадају у јавни сектор.

Осим тога, он је замолио и људе из Канцеларије за КиМ да реше питање са Фронтексом, и да Косово буде означено са звездицом.

О агенди раста

Председник се дотакао и агенде раста.

– Са ЕУ преговарамо о агенди раста. Тражили смо готово милијарду евра за пројекте. Тражили смо готово милијарду евра за пројекте. Али не мислим да је то најважније. Ми тренутно имамо четири милијарде евра на рачуну, то је сасвим довољно новца. Србија ради и напредује. Јавни дуг стагнира, не расте – саопштио је председник.

О састанку са Квинтом

Председник је казао да је састанак са земљама Квинте био тежан, али да они деле наше ставове по питању укидања динара на КиМ.

Он је рекао да је био изненађен релативном коректним ставом Американаца на том састанку.

– А да ли ту има неких који ће то да кажу вербално или у саопштењу, покажу а суштински кажу само ти терај, настави даље, хоће, а ми ћемо да се боримо да и тим људима објаснимо то је наш циљ колико нису у праву и да је Приштина једина страна која жели ескалацију и сукобе у целом региону – рекао је Вучић.

Он је рекао да нико никакве изборе није помињао и да је писање појединих медија о томе промашено.

– Они имају неку своју агенду, неки свој живот и када се смеју, мислећи да показују непоштовање, други знају проблеме Србије, али их они не разумеју јер имају свој мехур из којег не могу да изађу. Увек ће у овој земљи побеђивати они који воле Косово и Метохију, своју Србију и свој народ – рекао је он.

Питања новинара

На питање да прокоментарише дешавања у Бањској, председник је казао да „Бањска није пала са неба“, већ да је то био отпор српског народа.

– За разлику од албанских полицајаца који су дошли да их ликвидирају – казао је Вучић.

Он је објаснио да су у акцији ликвидације Срба у Бањској учестовали и Албанци из других држава и нека лица других националности.

Такође, председник је рекао да породице убијених Срба нису добиле обдукционе налазе јер су двојица или тројица убијени хладнокрвно – из непосредне близине.

Vučić: Poželeo sam dobrodošlicu ambasadorima i ukazao na mogućnost ulaganja ovde

Преузмите андроид апликацију.