Почетна > Србија
Србија

Вучић: Никад боље и стабилније јавне финансије нисмо имали

Председник Александар Вучић поручио је данас у парламенту, да јавне финансије никад нису биле боље и стабилније, одбацујући критике на рачун кредита који је држава узела од Уједињених Арапских Емирата.
Фото: Танјуг/Страхиња Аћимовић

Вучић је указао да тржиште капитала „де факто“ не функционише, да је новац најскупљи у историји.

„Обезбедите милијарду по каматној стопи од три одсто… Нема земље која нема дефицит, у условима рата, короне и свега другог. Ми да излазимо на тржиште, то би били кредити од седам, осам одсто, јер нисмо увели санкције, нисмо ни ЕУ ни НАТО земља, а не због стања јавних финансија“, рекао је Вучић.

А, онда кажу, задужили су нас не знам колико… констатовао је он.

Председник је истакао да је Србија дужна 30 милијарди, евра или долара је сада свеједно, што је, каже, искрено говорећи, ништа у односу на 99 одсто европских земаља.

Тај дуг је 54,7 одсто БДП-а, подвукао је Вучић.

„Једна савршена Немачка има дуг од 68,2 одсто БДП-а, Француска 114,4 одсто, Велика Британија 99,6 одсто… Дуг Немачке је 2.482 млрд у апсолутним бројкама, 83 пута више пара дугују него ми.. Шта је, Немачка лоша, неуспешна, јер има већу стопу јавног дуга него Србија“, рекао је Вучић.

То су неистине које појединци изговарају, каже Вучић.

„Причају о великим задужењима, иако никад боље и стабилније јавне финансије нисмо имали“, рекао је Вучић и додао да је прошло време глупости, попут оног с почетка 90-их.

Додао је и да је важно да почињемо Албанце који не живе само у Србији, већ и у Албанији, и свуда, да третирамо као равноправне, што и јесте до сада био један од проблема, за који смо, каже, сви одговорни.

„По том питању такве иницијативе ћу увек да подржим, али вас молим да водите рачуна о државним симболима Србије, и да симболи квазидржавне творевине на територије Србије, не буду у вашој близини“, рекао је Вучић.

Poslanici danas o Kosovu i Metohiji, predsednik Vučić predstavlja izveštaj

 

Преузмите андроид апликацију.