Почетна > Србија
Бизнис Србија

Вучић: Немамо проблем с гасом, желим да буде довољно струје

 Председник Александар Вучић изјавио је да Србија нема проблем са гасом, али да он жели да држава обезбеди и да буде довољно електричне енергије у предстојећем периоду.
Фото: Танјуг/AP/Michael Sohn

Вучић је указао да је струја у петак на берзи у региону коштала 440 евра по мегават-сату, у Француској и Немачкој преко 500 евра.

„Фјучерси су на преко 1.000 евра по мегават-сату, а при томе кажу да их виша сила неће спречити да нам забране увоз, чак и када платимо струју преко 1.000 евра… А, ви за стан, струју плаћате 41 евро. А, држава 440 евра…“, констатовао је Вучић синоћ за ТВ Прва.

Како каже, све су цене повећане, и ако желимо да се обезбедимо за децембар и јануар, морамо да размишљамо са више од 1.000 евра цене.

Навео је и да је цена гаса порасла, и данас је 2.230 евра, што, каже, кад се у обзир узму посредници, трговци, други трошкови, измађе на 2.600-2.700 евра, што, каже, „није нормално“.

„Седам до осам пута су цене веће од нормалних, и зато се Немачка, озбиљна земља, припрема и отуд одлука да станови у тој земљи не могу да буду топлији од 19 степени. Морамо да гледамо шта ради Немачка и да се спремамо за то“, рекао је Вучић.

Он је рекао и да је бесмислено да у Београду температуре у становима буде 23-24 степена.

„Немамо у овом тренутку проблем са гасом, желимо да обезбедимо довољно струје“, поручио је Вучић.

Како је рекао, још чека да се обезбеди гас за поједине термоелектране-топлане, у Новом Саду, Панчеву, Зрењанину…

„Ако ТЕ-ТО Зрењанин напунимо гасом, да нам и то производи струју, онда ћемо мерама сличним Немачкој, односно ако за један степен смањимо температуре, потрошити 300 уместо 370 милиона кубних метрара гаса. То су огромне уштеде на једном степену“, рекао је Вучић.

Тиме се, даље, обезбеђује вишак гаса за електричну енергију, која је потребна у свим деловима Србије.

„Сада правимо све те математике и гимнастике, да израчунамо шта можемо. Јер, направимо уговор са Бугарском за угаљ, па не дође ништа, пошто кажу да не може да дође баржама.. Направите уговор са Румунима, не може да дође.. Довлачимо сада шта можемо камионима и возовима. Све је ужасно“, рекао је Вучић.

Додао је да је цена угља значајно порасла, а он је сада неопходан, подсећајући још једном да су неки тражили да се одрекнемо угља…

Vučić: Srbija čuva neutralnost, ne trebaju nam bilo čije baze

Преузмите андроид апликацију.