Почетна > Србија
Србија

Вучић: Неке земље су ме запањиле јер неће да гласају

Председник је поручио да се делегација Србије неће обрукати већ да ће после 2. маја, када је предвиђено гласање Генералне скупштине УН о резолуцији о Сребреници, имати још више пријатеља. Председник Србије Александар Вучић изјавио је да је позиција Србије изузетно тешка, пред гласање о предлогу резолуције о Сребреници у УН и да би био „херојски политички успех“ да имамо више земаља које ће бити уздржане и против.
Фото: Танјуг/AP/Darko Vojinovic

„За нас је и то важно. Покушавамо да имамо више земаља које ће да буду уздржане и против, него које ће да буду за. Ако то успемо, иако смо формално изгубили, то би био херојски политички успех. Ја се надам да то није немогуће“, рекао је Вучић за РТС.

Он је рекао да када и успе код малих земаља да их убеди и објасни им стварну слику, велике земље прете и притискају, па и ти који све разумеју, пређу у уздржане.

Истакао је да ће данас имати разговор и са представницима Народне Републике Кине, који су „страшно важни за нас“.

„Разговарао сам са министром из Индије, то су највеће земље света. Сутра ћу да имам и очекујем да буде преко 30, можда и 35 азијско-пацифичких земаља“, рекао је Вучић.Он је додао и да је, током боравка у Уједињеним нацијама, разговарао са преко 62, 63 одсто латиноамеричких и карипских и афричких земаља.

„То су за нас изузетно важни континети и нације и они осећају забринутост Србије. Неке земље су ме запањиле јер неће да гласају како смо их замолили, али су чули нашу аргументацију. Морате да имате у виду да је то тешка тема и да је тешко супродставити се најмоћнијим земљама“, рекао је Вучић.

Он је рекао да Србија наспрам себе има неке најистакнутије западне земље – САД и Немачку која то највише гура, Енглеску, Француску.

„И онда видите једну малу Србију која покушава да каже да није добар ни тренутак ни начин да се резолуција доноси. Појединци су одговорни за злочине и кажњени су, а овим намећете колективну кривицу. Раде то да би покрили све што не могу да кажу око Газе и показаће да нису антимуслимански настројени“, рекао је Вучић.

Vučić: Podnosioci rezolucije imaće u nama ozbiljnog protivnika

 

Преузмите андроид апликацију.