Почетна > Србија
Србија

Вучић: Народ који не познаје своју прошлост не може да контролише своју будућност

Председник Србије Александар Вучић поручио је вечерас да народ који се не бори и не познаје своју прошлост, не може да разуме своју садашњост и додао да припадници српског народа никада нису и никада неће остати неми на негирање или минимизирање последица Холокауста, имајући у виду заједничку, страдалничку судбину српског, јеврејског и ромског народа.
FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIĆ

„Онај који контролише прошлост, контролише будућност, давно је рекао Џорџ Орвел. А народ који се не бори и не познаје своју прошлост не може да разуме своју садашњост и најважније нема будућност. Управо зато траје беспоштедна и безочна борба између оних који би изменом чињеница из прошлости да промене своју политичку позицију у будућности и оних који би, са друге стране, да неокрњени сачувају чињенице и доказе о догађајима из прошлости, без обзира на снагу и моћ политичких чинилаца у садашњости и будућности“, рекао је Вучић говорећи у Руском дому на тему „Ревизија историјских чињеница и отпор слободарских народа“.

Додао је да присталице историјског ревизионизма то оправдавају континуираном интеракцијом између садашњости и прошлости, сталном борбом чињеницама, као и могућностима увида у државне архиве и датотеке.

„Та школа мишљења своју теоријску подлогу нашла је у учењу америчког историчара Мекфирсона. А тобож без политичке намере и циља мења чињенице и новонастале платформе користи за стварање новог политичког контекста са циљем стварања виталних стратешких и геополитичких циљева“, рекао је Вучић.

Вучић је додао да је посебно интересантна чињеница да су сви велики актери савремене политике разумели значај тумачења прошлости и да лукаво, себе увек представљају као жртве туђег негационизма и ревизионизма, желећи да потврде исправност сопствене позиције.

„По правилу, из свих земаља Запада можете чути речи о Путиновом ревизионизму, његовом искривљеном тумачењу историје, док из Русије неретко слушате о дегенерацији ставова западне политичке школе и замени теза наметањем лажи уместо истине као основном принципу западног стратешког и тактичког политичког делања“, рекао је Вучић.

Оценио је да је доминација западне економије и њихове глобалне меке моћи, која посебно укључује медијску сферу, довела до тога да и оно што су били историјски аксиоми, буду подвргнути преиспитивању, неретко извргнути руглу и трагичном извртању чињеница, које више нису чињенице, већ некакве бесмислене лажи из прошлости.

„Неки од најопипљивијих примера покушаја конструисања антиисторијског наратива, то јест преношења одговорности за последице оружаних сукоба, којима се изнова треба враћати, јесу они који се односе на први и други светски рат. Један од еклатантних примера садржан је у књизи Кристофера Кларка под насловом Месечари, у којој аутор износи тезу да не постоји искључива кривица Немачке и Аустроугарске за избијање Првог светског рата, већ нескривено имплицира, историјски апсолутно неутемељено, одговорност Србије за избијање тог светског сукоба“, рекао је Вучић.

Додао је да се у том као и у њему сличним случајевима говори о тенденцији која се јавља код одређених историчара са намером да се Србији, али и Русији, припише искључива одговорност за избијање конкретних оружаних сукоба.

„Посебни изазови присутни су у вези са темом Другог светског рата. И све док у се у многим срединама и друштвима отворено негира геноцидни карактер, масовност, бруталност и територијална распрострањеност геноцида који је Хрватска држава починила над припадницима Српског, Јеврејског и Ромског народа између 1941. и 1945. године, дотле се у тим срединама и друштвима још отвореније и бруталније негирају обим и карактер страдања цивила и припадника оружаних снага Совјетског савеза, односно се негира одлучујућа улога Црвене армије у коначном и потпуном слому Трећег рајха и нацистичке Немачке“, рекао је Вучић.

Истакао је да припадници српског народа никада нису и никада неће остати неми на негирање или минимизирање последица Холокауста имајући у виду заједничку, страдалничку судбину српског, јеврејског и ромског народа.

Dogovor dva predsednika: Veliki srpski sabor zakazan za 8. jun

 

Преузмите андроид апликацију.