Почетна > Србија
Србија

Вучић на приказу наоружања у Нишу поводом Дана српског јединства

Председник Србије Александар Вучић присуствује данас приказу наоружања, војне опреме и дела способности Војске Србије у комплексу Нишке тврђаве, у оквиру обележавања Дана српског јединства.
Фото: Танјуг/Дописник

Обиласку приказа наоружања присуствују и председник Републике Српске Милорад Додик, министар одбране Милош Вучевић и министар полиције Братислав Гашић.

Изложена војна опрема и наоружање изазвали су велику пажњу грађана који су се у великом броју окупили на тврђави и разгледају приказану опрему.

У оквиру приказа биће изведен налет ваздухоплова и ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране.

На даншњем приказу биће изложен велик број борбених и неборбених система, бројно наоуружање, војна опрема, као и производи српске одбрамбене индустрије.

Такође, приказ ће извести и припадници 63. падобранске бригаде.

Србија и Република Српска данас обележавају заједнички празник – Дан српског јединства, слободе и националне заставе, а централна манифестација биће одржана у Нишу, у 18 сати у спортској сали „Чаир“.

Како је најављено, централној манифестацији ће присуствовати председник Србије Александар Вучић, министри у Влади Србије, председник Републике Српске Милорад Додик, српски члан Председништва БиХ Жељка Цвијановић премијер Српске Радован Вишковић, као и бројни други представници.

Датум, 15. септембар, изабран је за обележавање Дана српског јединства, слободе и националне заставе, јер је тог дана 1918. године пробијен Солунски фронт, а на основу одлуке влада Србије и Републике Српске о заједничком обележавању овог датума.

Празник је установљен 2020. године, а први пут је свечано прослављен 2021. године и то у Београду на Савском тргу, код споменика Стефану Немањи, у присуству званичника Србије и Републике Српске. Прошле године обележен је у Бијељини.

Скуп сваке године почиње интонирањем химни Републике Српске и Србије „Моја Република“ и „Боже правде“.Уочи празника

званичници позивају све припаднике српског народа, где год да живе, да на кућама истакну народну заставу – „тробојку“. На улицама Ниша окачене су заставе Србије.

Честитку поводом празника упутили су председници Вучић и Додик.

„Србијо, срећан Дан српског јединства, слободе и националне заставе“, навео је председник на Инстаграм профилу „авуциц“.

Vučić primio ambasadorku Portugalije

Преузмите андроид апликацију.