Почетна > Србија
Србија

Вучић: Компромисно решење је једино могуће

„Људи који живе у тешким условима на КиМ и поготово у српским енклавама не живе на начин као људи овде, већ много теже и зато желе да преговори постоје, да бисмо могли било када у будућности да дођемо до неког компромисног решења. Ако не, онда ћемо доћи у ситуацију да неко одмрзне тај конфликт“.
Фото: Танјуг/Зоран Жестић

Не радујем се замрзнутом конфликту, али плашим се да остаје

Председник је поручио посланицима у Скупштини Србије да се не радују замрзнутом конфликту на КиМ, али да се нажалост плаши да ће тако и остати, иако се томе не нада, због тога што нама довољно одговорних партнера и људи који покушавају да схвате реалност.

„Ево 90 одсто вас може одмах да каже да су 90 одсто шансе да ће тако да буде (замрзнути конфликт). Немате довољно одговорне партнере и људе који покушавају да схвате реалност, нити људе који могу да разумеју и да свет више није само САД и ЕУ, који јесу много важни. Са друге стране, имате нас који чим нам крене боље постанемо бахати и кажемо – ми данас можемо све“, рекао је Вучић.

Немамо право да осионо преговарамо са Приштином, због Срба на КиМ

Председник је истакао да је питање шта наша држава може да учини да помогне Србима на Косову и Метохији и оценио да Београд нема права на арогантан приступ у преговорима са Приштином, без обзира што они мисле да то право имају.

Вучић је на посебној седници Народне скупштине Србије казао и да је сам себи замерио што је у једном тренутку реаговао емоционално и непотребним увредама одговорио другој страни.

Курти пет пута питао – када, мој одговор увек – никада

Александар Вучић пренео је посланицима у парламенту детаље о последњој рунди дијалога у Бриселу и истакао да су представници Приштине инсистирали на томе да их не занима шта су претходне приштинске власти потписале, већ искључиво признање тзв. Косова.

Пренео је да га је Аљбин Курти пет пута у Бриселу прошле недеље питао када ће Србија то учинити, а да је његов једини одговор увек – никада, што је у сали пропраћено аплаузом.

Од решења косовског проблема зависи будућност

Од тога како наша генерација буде решавала питање Косова и Метохије зависи будућност наше деце и наше државе, истакао је Вучић.

Подносећи извештај о КиМ, председник је рекао да данас пред нама није лак задатак и није време за свечарско расположење, није време за превелика очекивања или очекивања која нису у складу са реалношћу која нас окружује.

Са друге стране стола неодговорни који могу да угрозе мир

Председник је истакао да је у наставку дијалога Београда и Приштине видео да се са друге стране стола налазе људи који су веома неодговорни и који могу да угрозе мир и стабилност у региону.

Вучић је рекао да је на прошлом састанку у Бриселу схватио да се не разговара – ни о чему. Навео је да је било речи о СЗО и да је нагласио да све што је одлучено не може да се мења, већ да мора да буде испуњено како би се успоставило поверење. Одговор приштинске стране био је да је то косовски уставни суд одбио и да Аљбина Куртија то не занима.

Друга страна и не размишља о компромису

Александар Вучић каже да не види како би компромисно решење Београда и Приштине изгледало, као и да не види намеру код супротне стране да уопште размишља о компромисном решењу и да се код њих све свело на најбруталнију кампању против Србије.

Председник је пренео и да му је премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти споменуо подизање тужбе за геноцид против Србије.

„Када сам му примерено одговорио, рекао је зашто се буните, па то нема везе са вама, то има везе са чињеницама које су се десиле на терену, као да је цитирао Мила Ђукановића, потпуно исте речи су употребили“, истакао је Вучић.

Фото: Танјуг/Зоран Жестић

Безброј је ризика и проблема, наш пут да трагамо за компромисом

Током последње рунде дијалога у Бриселу, председник је представнике Приштине упозорио и замолио да ни не покушавају физички да заузимају трафостаницу Валач, на северу Космета, јер, како каже, зна шта су планирали и поручио је да Србија мора да пронађе пут одговорности и озбиљности, да чврсто чува државне и националне интересе.

Обраћајући се посланицима, Вучић је рекао да Србија сваки дан трага за компромисним решењем, јер ће без тога неко да одмрзне замрзнути конфликт.

Наша понуда разговор и тражење компромисног решења

Наша понуда су разговори, да покушамо да дођемо до компромисног решења, и молим све да не терају Србију да уради оно што не може, већ помозите Србији да уради оно што може, поручио је данас у парламенту председник Александар Вучић говорећи о питању КиМ и току преговора у Бриселу.

Вучић је рекао да је Србија суверена земља, држава која има право на своје интересе, територију, на живот и тог права се неће одрећи, свиђало се то некоме или не, поготово зато што тиме никога не угрожава, па ни људе на КиМ.

Питање Камберију: Нисам чуо од вас да су Албанци чинили злочин

Александар Вучић рекао је да је поносан на Србију која не крије злочинце и казао да за српске жртве очигледно нема правде.

Одговарајући на излагање посланика Шаипа Камберија који је у свом обраћању највише пажње посветио оптужбама да је Србија чинила злочине над албанским становништвом на КиМ, одговорио да је у свим својим изалгањима наводио да Срби нису увек били ни свеци ни анђели.

„Од вас албанских представника никада нисам чуо да сте чинили злочине. А зар нисте? Јесу ли ваше руке чисте, а само српске крваве?“.

Куртијева декларација трик да је Приштина за мир

Одговарајући народном посланику Шаипу Камберију, председник је истакао да премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти није мислио на мир када је предложио декларацију о миру у Бриселу током разговора Београда и Приштине, већ да је хтео да понизи Србију и представи да је он за мир, а Србија не.

Камберију, који је у свом излагању казао да је Београд на декларацију о миру коју је предложио Курти у Бриселу одговорила заказивањем војне вежбе, Вучић је одговорио:

„Ми смо војну вежбу заказали једно месец и по дана раније, а понуда о декларацији о миру није никаква понуда о декларацији и очувању мира и ненападању, јер се она потписује између суверених држава. И није се тај који вам је делимично диктирао текст залагао ни за какав мир и уопште му није било до мира, мир му није био ни у подсвести“.

Данас је на КиМ однос Срба и Албанаца један према 15

Председник је истакао да тренутно на КиМ, према нашим подацима, нема више од 95.000 Срба, нити више од 1,35 милиона Албанаца.

Данас је на КиМ однос Срба и Албанаца један према 15, што говори о тежини ситуације са којом се суочава наш народ и држава на КиМ, рекао је он.

На КиМ смо улагали у куће, инфраструктурне пројекте

На КиМ је у претходном извештајном периоду од маја 2019. изграђено и капитално реконструисано 1.467 стамбених јединица, изграђено је и реконструисано 99 кућа и 566 станова у оквиру 42 зграде, а испоручена је помоћ у грађевинском материјалу за 802 домаћинства, казао је председник.

Додао је да се само 2021. године упркос пандемији корона вируса гради 17 нових зграда са становима намењеним младим брачним паровима, социјално угроженим породицама, расељеним лицима.

Нудили смо вакцине свима, нисмо делили грађане

Председник је истакао да је до сада у српским срединама на КиМ вакцинисано 25.500 људи, а више од 22.600 примило је другу дозу.

Другу дозу примило је 67 одсто грађана старијих од 60 година, рекао је Вучић на седници Скупштине Србије и указао да је Србија понудила вакцине свима на КиМ, али да су приштинске власти то одбиле.

„Они су делили грађане, ми нисмо“, напоменуо је и додао да је зато вакцинација морала да се измести у околне општине у централној Србији.

Хероји са Кошара на војној вежби на Пештеру

Александар Вучић поручио је данас да морамо да укажемо поштовање и част онима који су се за нас борили на Косову и Метохији и уједно позвао поједине да размисле о будућим генерацијама и да ли су нашој деци потребни сукоби.

Председник је на Петој седници Скупштине Србије казао да је позвао преживеле који су се борили на Кошарама на велику војну вежбу на Пештер.

 

Преузмите андроид или IOS апликацију.