Почетна > Србија
Србија

Вучић: Извештај о преговорима разматраће Европски савет 23. и 24. марта

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да ће о састанку у Бриселу бити састављен извештај који ће се разматрати на заседању Европског савета 23. и 24 марта.
вучић брисел
Фото: PrtSc/Танјуг

“На основу тог извештаја, они ће се односити према нашим европским интеграцијама, и једних и других”, рекао је Вучић одговарајући на питања новинара после састанка са европским комесаром за спољну политику и безбедност Жозепом Борељом, специјалним изаслаником ЕУ уније за дијалог Мирославом Лајчаком и премијером привремених институција Аљбином Куртијем.

На питање да ли је Србија спремна да призна независност тзв Косова, Вучић је одговорио да је Србија члан УН, а да тзв. Косово није.

“Ми увек подржавамо међународни правни поредак, Повељу УН и Устав Србије”, поручио је Вучић.

На питање да ли је Заједница српских општина део мапе пута преговора, Вучић је рекао да још увек немамо мапу пута.

“Немамо је. Ми морамо да седимо и радимо на мапи пута. Како смо кренули да радимо тако смо тог тренутка стали на том питању. Све време се причамо о имплементацији, па да видимо шта ко хоће и како хоће да имплементира”, рекао је председник Србије.

Додао је да то не може то за један дан, да је то озбиљан, дуг, тежак и напоран процес.

“Зато ћу да откажем део својих политичких обавеза и путовања да бих могао да разговарам са Лајчаком, да бих могао да се спремим за 18., да се спремим да Србија не буде проказана 23. и 24.”, нагласио је Вучић.

На питање новинара да ли су разговарали да ли су разговарали о признавању докумената, Вучић је рекао да сада нису о томе разговарали.

“Али ја сам спреман да о томе разговарам чим се заврши ЗСО и немам проблем да о томе разговарам када су у питању регионална представаљања, питања докумената о којима смо већ разговарали, сада имамо много мање проблема него раније и нека друга питања која су од животног значаја. То је веома важно”, истакао је Вучић.

Вучић:Имали смо тежак састанак, биће их још много у наредном периоду

Преузмите андроид апликацију.